Nieuws Actueel

24 jaar voor martelmoord 'politie-infiltrant'

Van onze redactie 27 januari 2015

De aanklager had twintig jaar cel geëist. De strafmaat viel hoger uit vanwege het gruwelijke karakter van de moord en de houding van T. tijdens het onderzoek.

T. weigerde zich te laten onderzoeken door een psychiater. Ook werkte hij niet mee aan een rapport van de reclassering. De rechter sluit bovendien herhaling niet uit.

Loods Kosterman werd in december 2012 dood aangetroffen bij een loods in Maastricht. Hij was gruwelijk verminkt. De moord zou een afrekening zijn geweest, omdat Kosterman T. zou hebben verraden.

Het slachtoffer werkte volgens het Openbaar Ministerie als informant voor de Criminele Inlichtingen Eenheid. Maar de rechtbank gelooft dat verhaal niet, omdat voor die lezing verder geen bewijs is aangedragen.

Marteldood Een motief voor de moord ontbreekt, omdat de veroordeelde zwijgt. De rechtbank sprak van een ,,ijskoude, gevoelloze en niets ontziende houding". Kosterman stierf een marteldood. De aangerichte verwondingen ,,gaan elk menselijk voorstellingsvermogen te boven", aldus de rechter.

Op basis van DNA-sporen oordeelde de rechtbank dat T. de dader moet zijn. Zo stonden zijn vingerafdrukken op een fitnessapparaat waarmee Kosterman op zijn hoofd is geslagen. Hetzelfde geldt voor de dop van wat een jerrycan moet zijn geweest, die is gebruikt bij het in brand steken van het lichaam na de moord. Verder zijn bloedsporen van T. gevonden.