Nieuws Actueel

27 april en 5 mei: personeel vrij?

Rik Nizet 7 april 2015

Kantoor overleg tafel 335

Op 27 april is het Koningsdag en op 5 mei is het Bevrijdingsdag. Beide zijn officiële feestdagen in Nederland. Dat betekent niet dat je personeel op die dagen automatisch een vrije dag heeft. Voor Koningsdag ligt het bovendien iets anders dan voor Bevrijdingsdag. Maar in 2015 zijn de meeste mensen op beide dagen vrij.

KoningsdagKoningsdag is voor werknemers niet automatisch een vrije dag. Dit hangt af van de afspraken in de cao of arbeidsovereenkomst. In de praktijk hebben echter de meeste Nederlanders elk jaar op Koningsdag een doorbetaalde vrije dag. Koningsdag wordt gevierd op de verjaardag van Koning Willem-Alexander, 27 april, maar een dag eerder als 27 april op een zondag valt. BevrijdingsdagBevrijdingsdag wordt jaarlijks op 5 mei gevierd en is net als Koningsdag een officiële nationale feestdag. Maar het vieren van de vrijheid betekent niet automatisch een vrije dag. Dit hangt af van de afspraken in de cao of de arbeidsovereenkomst. Raadpleeg deze dus als je wilt weten welke afspraken van toepassing zijn.

Sommige werknemers, met name ambtenaren, zijn elk jaar vrij op Bevrijdingsdag. In de meeste cao’s is afgesproken dat Bevrijdingsdag alleen in de lustrumjaren een doorbetaalde vrije dag is. 2015 is zo’n lustrumjaar. De meeste Nederlanders hebben dit jaar op 5 mei dus een vrije dag.