Nieuws Actueel

2e leven gevonden voorwerpen (video)

Van onze redactie 11 december 2014

De 1,2 miljoen mensen die dagelijks met de trein reizen, vergeten nog wel eens iets: vorig jaar 88.000 voorwerpen, om precies te zijn. Bijna de helft wordt alsnog opgehaald door de eigenaar, de rest gaat uiteindelijk naar recyclingbedrijven en afvalverwerkers.

Ontwerpen Maar je kunt er ook heel andere dingen mee doen, blijkt in het Lost & Found Recycle Atelier. Daar is te zien wat er gebeurt als 4 ontwerpers zich op de verweesde voorwerpen storten: een boekenplankje, gemaakt van een boek; lampenkappen van gehard textiel en oorbellen van zonnebrilglazen.

Het atelier, een initiatief van NS, reist de komende dagen door het land in 2 omgebouwde postrijtuigen van de Belgische spoorwegen. Vandaag staat de trein tussen 9.30 en 16 uur op het NS-station in Haarlem, morgen in Den Bosch en zaterdag in Maastricht.

Gratis mok Met Lost & Found wil NS zich van zijn duurzame kant laten zien. Vandaag gaat ook een proef van start om het afval op stations en in treinen te verminderen. Bezoekers van Lost & Found krijgen een afwasbare koffiemok van kunststof. Wie koffie of thee koopt op het station spaart zo een wegwerpbekertje uit. Kiosken op alle NS-stations doen de komende weken mee aan de proef. Klanten mogen ook een eigen mok meenemen.