Nieuws Actueel

30 kaarsjes voor de Mac

Merlijn Ensing 23 januari 2014

In Cupertino, in het hart van Silicon Valley waar onder meer Apple zijn hoofdkantoor heeft, wordt zaterdag een bijzondere verjaardag gevierd. Jarige job is de Macintosh, de computer waar Apple beroemd mee werd: ‘Mac’ wordt 30.

Op 24 januari 1984 bracht Apple de eerste Mac op de markt: de Macintosh 128k, genoemd naar de 128 kilobyte aan geheugen. De Mac zou geschiedenis schrijven. Het was de eerste thuiscomputer met een grafische interface en een muis. Waar tot dan toe alle commando’s gegeven werden via het toetsenbord, kon je op de Mac met de muis icoontjes aanklikken. Ook knippen en plakken van stukjes tekst was ineens een fluitje van een cent. Tegenwoordig weet je niet beter, toen was het revolutionair, want de computer werd ineens ook voor digibeten makkelijk te bedienen.

AstronomischIn Nederland kostte het apparaat destijds het astronomische bedrag van 7000 gulden (ruim 3100 euro). Het schermpje, 9 inch (22 centimeter) in diagonaal, was zwart-wit. En op de binnenkant van de behuizing stonden de handtekeningen van de ontwerpers.

Vliegende startDe Mac beleefde in 1984 een vliegende start door de reclamespot ‘1984’ van regisseur Ridley Scott. Die werd op 22 januari uitgezonden tijdens een pauze in de Super Bowl, de finale van het American Football, doorgaans een van de best bekeken televisieprogramma’s in de Verenigde Staten. Het filmpje maakte de tongen flink los, omdat Apple daarin de oorlog verklaarde aan ‘Big Brother’, computergigant IBM.

Twee dagen na het spotje presenteerde Apple-oprichter Steve Jobs de Macintosh. Dat deed hij in het Flint Center in Cupertino. En precies op die plek wordt zaterdag het verjaarsfeestje gevierd, in het bijzijn van een groot deel van het Apple-team uit de begintijd: ontwerpers, ontwikkelaars en bouwers. Ook regisseur Ridley Scott is van de partij. Jobs zelf is er niet bij. Hij overleed in oktober 2011.

De Mac van nu is allang niet meer de Mac van toen. Het kleine zwartwit-doosje uit 1984 is via allerlei spraakmakende modellen geëvolueerd tot de iMac, die wordt geprezen om zijn design en gebruiksvriendelijkheid. Mede dankzij de Mac, maar ook de iPod, de iPhone en de iPad, is Apple niet meer weg te denken uit het technologische landschap.