Nieuws Actueel

3D kijken met iPhone en Google Cardboard

Van onze redactie 10 februari 2015

Google Cardboard is nog niet iets dat in menig huiskamer te vinden is. Het is misschien ook wel teveel een ‘nerd-ding’. Je zult ze in ieder geval eerder tegen komen dan de officiële tegenhangers: de honderden euro’s kostende ‘virtual reality’-brillen zoals Oculus Rift van Samsung. Die speciaal gemaakt zijn voor mensen die willen gamen in een 3D omgeving, alsof ze er zelf echt midden in lopen.

Karton Google Cardboard is een (stevig) kartonnen variant, waarin je je mobiele telefoon kunt stoppen om zo in een nauwelijks van echt te onderscheiden wereld te stappen. Dit dankzij speciale programma’s, die het scherm van je mobiel in twee delen verdelen zodat voor je ogen diepte ontstaat. Aangezien Google en Androïd nauw met elkaar verweven zijn zou wellicht het idee kunnen ontstaan dat het kennismaken met deze nieuwe ontwikkeling alleen weggelegd is voor eigenaars van louter dit specifieke type mobiele telefoon. Maar dat is niet het geval.

Racen Een universele ‘kijkdoos’, waarin alle soorten en maten mobiele telefoons passen, zijn voor een bedrag van rond de 14 euro met een simpele zoekopdracht op internet te vinden. Op dat soort sites is ook een lijst te vinden met alle apps die je een virtuele realiteit laten beleven. We probeerden voor deze rubriek DI 360. Daarin kun je elke link plakken van een vr-bestand, zodat je door een ruimte kunt lopen. Maar er wordt standaard ook prachtig materiaal meegeleverd met deze gratis app: Zo race je op een motor en kun je echt links en rechts over je schouder kijken, of je zit op de tribune bij een voetbalwedstrijd en ziet de juichende mensen om je heen, of je zit in een auto op de bijrijdersstoel en kunt op de achterbank kijken of uit het raam van de auto. Het feit dat je met het draaien van je hoofd de scene stuurt is wel een bijzondere ervaring. En in de meeste gevallen is het verstandig om er bij te zitten als je dat doet, want deze techniek vraagt wel wat van je evenwichtsorgaan.

De gratis app voor iPhone is hier te downloaden. En dit is de officiële (Franse) site.