Nieuws Actueel

4 jaar geëist tegen vader om doden baby

Van onze redactie 13 november 2014

De moeder had de baby op 5 november rond 15.00 uur vorig jaar gezond bij haar man achtergelaten, om haar ouders in het ziekenhuis op te halen. In het ziekenhuis krijgt ze een telefoontje van haar man om naar huis te komen, omdat de baby niet meer ademt. Even later in het ziekenhuis worden bij de baby bloedingen in de hersenen, in het oog en aan het netvlies geconstateerd.

Het kindje is in coma, maar heeft dan nog hartslag. De volgende dag bezwijkt ze alsnog aan haar verwondingen.

OM: Vader verantwoordelijk Volgens de aanklager zijn de verwondingen bij de baby tussen 15.00 en 15.30 uur ontstaan. Die kunnen niet worden verklaard door een normale val maar moeten zijn toegebracht, concluderen deskundigen. Het meisje lag bovendien op bed en was altijd gezond geweest. Daarom moet haar vader verantwoordelijk voor de dood van zijn dochtertje zijn, stelt het Openbaar Ministerie. Hij was de enige die het bewuste half uur bij zijn kind was.

Hij heeft het niet gewild, concludeert het OM. Maar de vader kon wel weten dat een baby van 5 maanden kwetsbaar is. Hij kon ook weten dat het krachtig heen en weer schudden van een baby kan leiden tot beschadigingen met blijvend letsel en zelfs met de dood tot gevolg. ,,Hoewel de vader de rest van zijn leven de last met zich mee moet dragen dat hij verantwoordelijk is voor de dood van zijn kind, is een straf toch op zijn plaats gezien de zware en onomkeerbare gevolgen'', vindt de officier van justitie.