Nieuws Actueel

'40.000 valse kentekens op auto's'

Van onze redactie 12 januari 2015

In Nederland rijden daardoor circa 40.000 auto's rond met valse platen. De overheid loopt bovendien jaarlijks 44 miljoen euro aan belastinginkomsten mis. Daarnaast worden nietsvermoedende automobilisten opgezadeld met verkeersovertredingen die zij niet hebben gepleegd.

Inbraken Dat stelt RTL Nieuws maandagavond op basis van een politierapport uit 2013. Volgens dat rapport zouden sinds 2001 bij kentekenplaatfabrikanten 60 inbraken zijn gepleegd. Bijna 30.000 blanco kentekens zouden daarbij zijn gestolen.

Van alle gevallen waarin na een tankbeurt niet wordt betaald, gebeurt dat volgens RTL in 28% door automobilisten met een vals kenteken. Dat komt neer op 10.000 gevallen per jaar. De schade wordt geraamd op 2 miljoen euro per jaar.

Popnagels Volgens het ministerie van Veiligheid zijn veel stappen gezet om misbruik te voorkomen. Zo is in 2000 het systeem Gecontroleerde Afgifte en Inname Kentekenplaten (GAIK) geïntroduceerd. Hiermee is volgens het departement het aantal nagemaakte kentekenplaten fors teruggedrongen. Er is hiermee stevig toezicht op de producenten van kentekenplaten. Verder steunt het kabinet het initiatief van de autobranche om de kentekenplaten op een betere manier te bevestigen, met popnagels.

Beveiliging Met enkele betrokken ministeries wordt overleg gevoerd over nog betere beveiliging, onder meer met een beveiligingschip. Met de invoering van een dergelijke chip zijn flinke kosten gemoeid, zowel voor de kentekenplichtige als voor de handhavers. Bovendien is er nog veel onduidelijkheid over technische en privacy-aspecten, aldus Veiligheid en Justitie.