Nieuws Actueel

5 tips voor een geslaagde kerstborrel

De Ondernemer 11 december 2015

Kerst Borrel Tips

Menig ondernemer en werknemer maakt zich op voor de zakelijke kerstborrels, een van de standaard bedrijfsfeesten van het jaar. Maar hoe het feest uitpakt, blijft afwachten. Hoe organiseer je een geslaagde kerstborrel?

1. Buiten de deur of niet?Een van de eerste vragen die je je misschien stelt, is: waar organiseer ik de borrel? Dit kan natuurlijk op kantoor, maar een externe locatie heeft ook zo zijn voordelen. Je kunt vaak een arrangement met eten of drinken krijgen voor een all-in prijs, de locatie is al sfeervol aangekleed en naderhand opruimen is vaak ook niet nodig. Zorg wel dat je bij openbaar vervoer in de buurt zit of dat je vervoer regelt voor alle gasten, zodat iedereen veilig thuiskomt.

Maar erg origineel zijn deze locaties vaak niet, en ook niet altijd goedkoop. Op kantoor kun je kiezen voor een eigen thema en beslis je zelf wanneer de borrel eindigt. Bovendien hoeft niemand naar een andere locatie te reizen; je loopt zo van je bureau naar het feest.

2. Plan je avondBestaat je borrel uit diverse onderdelen, zoals een diner en een presentatie? Deel je avond dan goed in, want grote groepen in beweging krijgen neemt aardig wat tijd in beslag. Houd in je planning dan ook rekening met uitloop van onderdelen en spreek bijvoorbeeld af met de locatie dat er muziek is om mensen langer te vermaken.

Geef je echt een groot feest? Dan kun je het personeel vragen om de groep te begeleiden, een bel gebruiken om het einde van een onderdeel aan te kondigen, of – als je echt groots wilt uitpakken – bijvoorbeeld kerstelfen inhuren om de avond op een vermakelijke manier in goede banen te leiden.

3. Wees origineelNiets is zo saai als een feest met tal van clichés. Wees dan ook origineel in de aankleding van de avond. Bedenk bijvoorbeeld een leuk spel om te spelen tijdens de avond, waardoor mensen ook niet van begin tot eind naast dezelfde mensen aan dezelfde tafel blijven zitten.

Een andere optie is het maken van een photoboot, waar gasten een kerstfoto kunnen laten maken. Van iedere foto worden ter plekke twee exemplaren afgedrukt: één voor het bedrijf en één voor de gasten.

4. Wel of geen presentatie?Hoewel dit een uitgelezen moment lijkt voor een mooie presentatie van de jaarcijfers of andere behaalde mijlpalen, is dit het niet. De kerstborrel is een bedankje voor de collega’s en die zitten dan ook niet te wachten op lange en ingewikkelde presentaties, daar zijn de vergaderingen voor. Houd het bij een dankwoord en sluit het jaar mooi af.

5. Stop op het juiste momentWil je iedereen met een goed gevoel naar huis laten gaan? Dan stop je op het gezelligste moment met de borrel. Je feest hoeft dan ook niet tot in de vroege uurtjes door te gaan.