Nieuws Actueel

50.000 euro DigiD-fraude door geldezels

Lotte Grimberg 16 oktober 2014

Een man en een vrouw uit Roosendaal zijn woensdag opgepakt, omdat zij ervan worden verdacht zo'n 180 DigiD's te hebben gewijzigd. Met de gewijzigde accounts werd voor zo'n 50.000 euro gefraudeerd, zo meldde de opsporingsdienst van de Belastingdienst FIOD donderdag.

CriminelenMet een DigiD kunnen mensen overheidszaken regelen, zoals het aanvragen van toeslagen. Het duo is waarschijnlijk binnengedrongen op een netwerk, waarna ze wachtwoorden en accounts hebben gebruikt om bijvoorbeeld bankrekeningen aan te passen. Daardoor kwamen uitkeringen niet bij de aanvragers terecht, maar bij de criminelen.

GeldezelsOm het geld te bemachtigen gebruikte het verdachte duo (23 en 25 jaar) vermoedelijk zogenoemde geldezels. Dat zijn mensen die rekeningen beschikbaar stellen om het geld te laten storten. Zodra het geld binnen was, namen de geldezels het geld contant op. In totaal zijn 70 rekeningen geblokkeerd en zijn vier mensen geldezels opgepakt.

De mensen die benadeeld zijn door de fraude, hebben het geld alsnog gekregen. Het waren vooral oudere mensen die het slachtoffer waren.