Nieuws Actueel

50 procent kans op Grexit

Lotte Grimberg 17 februari 2015

Griekenland en de andere eurolanden zijn ook maandag niet dichterbij een akkoord over de aanpak van het Griekse schuldenprobleem gekomen. Daardoor neemt de onzekerheid over de toekomst van Griekenland toe en kan de kans op een negatieve afloop zeker niet worden uitgesloten, concludeerden economen en bankiers dinsdag.

Kinderen in de zandbankING-econoom Carsten Brzeski vergeleek beide partijen dinsdag met ruziënde kinderen in de zandbak "die niet bereid zijn ook maar een millimeter toe te geven''. Volgens Brzeski moet het normaal gesproken mogelijk zijn om tot een compromis te komen. Bijvoorbeeld door de tekortdoelen voor Griekenland te versoepelen, terwijl de Grieken met duidelijke plannen komen om de corruptie en belastingontduiking in eigen land aan te pakken.

Compromis"Maar de ratio is ver te zoeken'', aldus de econoom. "Het gaat nu om de morele overwinning op de tegenstander.'' Daarmee dringt de kans op een vertrek van de Grieken uit de eurozone (ook wel aangeduid als Grexit) zich ook weer naar de voorgrond. Zo'n situatie is "compleet onnodig'' volgens Brzeski, maar kan "per ongeluk'' ontstaan als er op geen enkele manier een compromis valt te vinden.

GrexitEconomen van Commerzbank denken dat de kans op een Grexit is verdubbeld, tot 50 procent. De Britse bank Barclays waarschuwde dat Griekse banken mogelijk volgende week al van hun noodsteun worden afgesloten. Zo'n besluit kan een doemscenario voor de Grieken snel dichterbij brengen, concludeerde Deutsche Bank.

SteunprogrammaGriekenland en de andere eurolanden kwamen maandag lijnrecht tegenover elkaar te staan. De eurolanden eisen dat Griekenland een verlenging van het huidige steunprogramma vraagt, met dezelfde voorwaarden als voorheen. De Grieken houden echter onveranderd vast aan de wens tot een nieuwe overeenkomst en bestempelen de oude voorwaarden als absurd.

Bakzeil te halenHet huidige steunprogramma loopt eind deze maand af en Griekenland dreigt zonder akkoord snel in financiële problemen te komen. De tijd begint dan ook te dringen. De Grieken hebben nog hoogstens een week om bakzeil te halen, liet eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem maandagavond weten. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis wilde van een ultimatum echter niets weten.