Nieuws Actueel

600 Oost-Europeanen zetten handtekening onder Nederlandse normen en waarden

Van onze redactie 22 december 2014

Zij onderschrijven daarmee hun rechten en plichten en 'de fundamentele waarden in Nederland'.

Dat blijkt uit cijfers die deze krant heeft opgevraagd bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en enkele gemeenten. De participatieverklaring is een proefproject van minister Lodewijk Asscher. Begin dit jaar gingen in 13 gemeenten pilots van start.

Nederlandse nromen en waarden Asscher wil dat (arbeids)migranten beter op hun rechten in Nederland worden gewezen. Als tegenprestatie moeten zij zich achter de Nederlandse normen en waarden stellen en willen inburgeren. Zo staat er in de participatieverklaring dat 'in Nederland iedereen zijn eigen geloof of leefstijl mag hebben', dat mannen en vrouwen gelijk zijn en dat 'discriminatie niet wordt geaccepteerd'. Ook roept de minister de migrant op Nederlands te spreken en vrijwilligerswerk te gaan doen. Het project is gericht op alle migranten, maar de meeste gemeenten kiezen voor een specifieke groep, vaak Oost-Europeanen.

Weinig animo Migranten lopen niet altijd warm voor de cursussen en de verklaring. In Noord-Limburg werd 1.000 Polen, die langer dan een jaar in Nederland wonen, gevraagd mee te doen. Uiteindelijk deden zo'n 150 van hen mee aan de cursussen, 109 zetten uiteindelijk hun handtekening onder de verklaring. "Enkelen van hen hebben zich ook direct ingeschreven voor vrijwilligerswerk en mantelzorg", meldt de gemeente Peel en Maas. In Zundert tekenden van de 55 cursisten er uiteindelijk 26 de verklaring. De rest kwam niet opdagen bij de slotbijeenkomst. "Het is altijd afwachten met dit soort dingen", aldus een woordvoerster van de gemeente. Het ministerie zegt tevreden te zijn over het aantal ondertekeningen.

Er zijn in Nederland zo'n 350.000 arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa, al is dat getal afhankelijk van het seizoen.