Nieuws Actueel

600 ton extra vis levert visserij Schevingen omzet van 34 miljoen euro op

Het gaat goed met de visserij: de verdiensten in de sector blijven stijgen. In 2016 draaide de visafslag in Scheveningen een omzet van 34 miljoen euro. Dat is zes miljoen meer dan een jaar eerder. ,,Waar vis is, is markt", aldus directeur Johan van Nieuwenhuijzen van de visafslag. Dat schrijft AD Den Haag.

Malou Seijdel | Foto: Frank Jansen 9 oktober 2017

Visserij Scheveningen Den Haag Vissch Festival

Volgens Johan van Nieuwenhuijzen, directeur van United Fish Auction op de Scheveningse visafslag, gaat het de laatste jaren 'heel erg goed' met de visserij in de badplaats. Inzet van meer schepen leverde in een jaar tijd 600 ton extra vis en garnalen op. Bovendien stijgen de visprijzen. Zo werd de tong in een jaar tijd vier procent duurder. Van Nieuwenhuijzen: ,,In 2016 draaide de Scheveningse visafslag een omzet van 34 miljoen euro. Ter vergelijking: in 2003 was dat 14 miljoen euro."

Duurzaam

Dat het zo goed gaat met de Scheveningse visserij, is met name te danken aan verduurzaming van schepen, meent Van Nieuwenhuijzen. ,,Rederijen in Scheveningen hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het moderniseren van hun schepen", legt hij uit. ,,We lopen in Europa inmiddels ver voorop wat betreft duurzaamheid en rederijen in andere landen kijken jaloers naar onze schepen. Die verbruiken minder brandstof. Bovendien wordt meer vis gevangen, terwijl de bijvangst juist minder is."

Lees ook: 'Brexit kan 40% van Urker economie treffen'

Omzetstijging

Dat vis bij de consument toeneemt in populariteit, speelt ook een grote rol in de omzetstijging. ,,Waar vis vroeger gewoon vis was, is vis nu food", zegt hij. De perikelen rond vlees en de manier waarop vlees wordt verkregen, spelen daar volgens hem een rol in. ,,Men kiest steeds vaker voor vis in het menu."

Festival Vissch

Dit weekend speelt de Visafslag daar slim op in. Voor het vierde jaar op rij wordt het culinaire festival Vissch gehouden. In de sorteerhal - waar dagelijks tonnen vis worden geveild - kunnen liefhebbers kennismaken met alle soorten Noordzeevis. Makreel, tong, kabeljauw: iedere vis 'uit de buurt' krijgt aandacht tijdens workshops, demonstraties en in foodtrucks. Bijzondere aandacht is er voor de 'vergeten' vis wijting, familie van de kabeljauw.

Markt

Van Nieuwenhuijzen ziet ook de komende jaren zonnig in voor de Scheveningse visserij. Hij voorspelt nóg meer aanvoer van vis, de prijzen zullen verder stijgen. ,,Waar vis is, is markt." De komende jaren wordt ook nog eens flink geïnvesteerd in de haven en Visafslag. ,,Het Noordelijk Havenhoofd is nu nog oud en versleten, maar daar moet vanaf 2018 verandering in komen", zegt Van Nieuwenhuijzen. ,,Volgend jaar wordt begonnen om er een modern terrein van te maken. Inclusief parkeerplaatsen, appartementen en hotels. Het doel: versterking van de visserij, economie en toerisme."

Opknapbeurt

Gemeente, vastgoedontwikkelaars en private partijen investeren in totaal zo'n 100 miljoen euro in de opknapbeurt.