Nieuws Actueel

7 stappen naar meer omzet

Lotte Grimberg 18 september 2015

Geen enkele ondernemer wordt geboren met alle vaardigheden die nodig zijn om een bedrijf financieel succesvol te leiden. Salestrainer Jochum Jarigsma licht voor De ondernemer toe welke lessen ondernemers kunnen leren uit zijn businessroman ‘De Nieuwe Weg’.

De meeste kleine ondernemers starten met een geweldig idee. Een geweldig idee voor een product of dienst. Nooit met een geweldig idee voor de marktaanpak. Hoe origineler hoe beter denken ze. En terwijl ze de ijzeren wetten van de markt negeren, verbazen ze zich er over dat ondernemerschap zo hard werken is voor zo weinig inkomen.

KlagenWat ze dan gaan doen is klagen. Klagen over klanten die ze niet hebben of over de paar klanten die ze wel hebben die hen te weinig betalen. Vervolgens gaan ze zich verdiepen in marketing (tegenwoordig denkt iedereen dat dat synoniem is voor social media) en ze schrijven blogposts en facebookpagina’s vol met hun originele ideeën. Dat echte beslissers met een serieus budget te weinig tijd hebben om al deze sites te vinden, laat staan te lezen, lijkt ze te ontgaan.

BitterballenborrelUiteindelijk gaan ze netwerken. De een na de andere bitterballenborrel wordt afgestruind en daar loopt de kleine ondernemer aan tegen mensen zoals hijzelf. Mensen op zoek naar opdrachten. Geen mensen met een ruim budget. Als de ondernemer een beetje angstig is aangelegd dan bezoekt hij of zij de netwerkborrel met een vriend. Met wie vervolgens drukt wordt bijgepraat. Niet handig.

GoeroeDan besluit de ondernemer: ik volg een cursus. De meeste cursussen gaan over marketing en netwerken dus dat komt goed uit. De ondernemer leert het allemaal net even handiger doen en wordt enthousiast van het elan in de zaal of van de goeroe.

DoelgerichtIntussen sluit hij of zij geen echt grote deals. De ondernemer snapt het niet. Hij doet toch alles goed? Waarom dan geen deals? Omdat je moet praten met de juiste markt. Mensen met budget. Die zitten in de top van het bedrijfsleven en hebben geen tijd om jouw schrijfsels te lezen of te netwerken tussen de bitterballen. Die moeten benaderd worden met een doelgericht consistent verhaal zodat ze snel kunnen beslissen: wel of niet een uur investeren in deze aanbieder?

Wat Rutger leert, en die stappen heeft elke ondernemer nodig, is mijn ervaring, zijn de 7 stappen naar meer omzet:

Zorg dat je een goede propositie hebt; Vind een markt met budget; Leg contact met potentiële klanten; Onderzoek hun behoeften en koopmotieven; Doe ze vervolgens een aanbod; Neem koopweerstanden weg; en Sluit de deal.

Nederlanders zijn erg bang voor afwijzing. Daarom vinden ze contact leggen met nieuwe klanten moeilijk. Ook de laatste stap – om de opdracht vragen – zetten veel ondernemers daarom liever niet. “De klant komt zelf wel als hij wil”, redeneren zij. Maar zo laat je je inkomen wel aan het toeval over.