Nieuws Actueel

8 mensen voor supersnelrechter

Van onze redactie 1 januari 2015

Het zijn de relatief simpele zaken die snel worden afgehandeld, bijvoorbeeld openlijke geweldplegingen of vernielingen. De recherche onderzoekt ernstiger incidenten, zoals steekpartijen en zwaar geweld. Die zaken komen later eventueel voor de gewone rechter.

De supersnelrechtzittingen zijn op 5 januari (Den Haag, Rotterdam en Midden-Nederland), 7 januari (Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant) en 16 februari (Overijssel). Bij de rechtbank in Amsterdam staan vrijdag drie supersnelrechtzitingen gepland, maar die zijn niet gerelateerd aan de jaarwisseling.

Tijdens de jaarwisseling heeft de politie 377 mensen aangehouden en aangeleverd aan het Openbaar Ministerie. Dat is een flinke daling in vergelijking met vorig jaar, toen het aantal op 615 uitkwam. Van de 377 zaken zijn er inmiddels 204 beoordeeld. Naast de 8 supersnelrechtzaken werden 67 mensen met een dagvaarding vrijgelaten. Zij moeten zich op een later moment voor de rechter verantwoorden. In 42 gevallen werd een boete opgelegd en 22 mensen kregen een taakstraf. 35 zaken zijn geseponeerd.