Nieuws Actueel

8 nieuwsjaarsvandalen voor Haagse rechter

Van onze redactie 2 januari 2015

Een van de verdachten is een 18-jarige man die in Den Haag een auto in brand zou hebben gestoken met vuurwerk en terpentine. Drie anderen zouden hem daarbij hebben geholpen, maar zij zijn nog niet opgepakt. Twee Hagenaars (27 en 20), een Zoetermeerder (22) en een man uit Monster (48) zouden vuurwerk naar agenten hebben gegooid. Een man uit Katwijk (20) zou een agent hebben mishandeld, een inwoner van De Lier (37) heeft volgens justitie agenten bedreigd. Verder wordt iemand verdacht van het leksteken van autobanden tijdens de jaarwisseling.

In Rotterdam en Midden-Nederland zijn maandag geen zittingen voor het supersnelrecht.

Uitlokken Als mensen geweld hebben gepleegd tegen ambulancepersoneel of brandweerlieden, zal de aanklager een straf eisen die 200 procent hoger ligt dan normaal. Voor brandstichten, gevaarlijk gedrag met vuurwerk en het uitlokken van gevechten met de politie eist het Openbaar Ministerie straffen die 75% hoger liggen. Of ook de rechters meegaan in de harde aanpak, is de vraag. Vorig jaar was de ene supersnelrechter genadelozer dan de andere.

Het zijn de relatief simpele zaken die snel worden afgehandeld, bijvoorbeeld openlijke geweldplegingen of vernielingen. De recherche onderzoekt ernstiger incidenten, zoals steekpartijen en ernstig geweld. Die zaken komen later eventueel voor de gewone rechter.