Nieuws Actueel

9.000 werklozen minder per maand

Rik Nizet 17 juli 2014

Het aantal werklozen is voor de tweede maand op rij gedaald. De werkloosheid nam in juni af met 16.000 personen en is uitgekomen op 8,4 procent van de beroepsbevolking, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De werkloosheid kwam in juni uit op 657.000 personen. Met een sterke afname in zowel mei als juni en een kleine toename in april is de werkloosheid in het tweede kwartaal met gemiddeld 9000 personen per maand afgenomen.

In maart daalde het aantal werklozen ook, maar toen was de oorzaak dat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt. Nu zijn er meer mensen aan het werk gekomen, aldus het statistiekbureau.

BeroepsbevolkingDoordat de afname van de werkloze beroepsbevolking gelijk was aan de toename van de werkzame beroepsbevolking, bleef de totale beroepsbevolking (werkloos plus werkzaam) gelijk. In het eerste kwartaal trokken mensen zich nog terug van de arbeidsmarkt waardoor de beroepsbevolking toen afnam. In die periode groeide het aantal vacatures en uitzenduren al wel.

UWVUit cijfers van UWV blijkt dat ook het aantal werkloosheidsuitkeringen opnieuw is afgenomen. In juni kwam het aantal WW-uitkeringen uit op 431.000, dat is 5000 minder dan in mei.

WW-uitkeringenVrijwel alle sectoren lieten in juni een daling zien van het aantal WW-uitkeringen. De sector openbaar bestuur echter vertoonde een toename van het aantal uitkeringen met 4,7 procent. Net als in mei liet alleen het aantal WW-uitkeringen aan 55-plussers in juni een stijging zien. Onder jongeren tot 25 jaar nam het aantal uitkeringen in juni relatief het sterkst af .

Vergeleken met een jaar geleden steeg het aantal uitkeringen nog wel met 12,8 procent.