Nieuws Actueel

'900 euro reclamebelasting - zijn jullie gek?'

Reclamebelasting? Bedrijven aan een aftakking van de Pollaan in Zutphen zijn er eensgezind over: ze gaan hun aanslag van 900 euro niet betalen. Op dit stukje van bedrijventerrein De Mars is dat veel geld voor een vaag doel, bericht De Stentor.

Van onze redactie 10 november 2015

Calculatorondernemersoostzutphen1065

'900 euro reclamebelasting - zijn jullie gek', heeft een siersmid boven de deur van zijn pand geschreven. Een pand zonder enige vorm van reclame overigens.

DilemmaOok Teus van Barneveld, eigenaar van een spuiterij, heeft zijn uitingen buiten al weggehaald. Een fraai sierbord hangt nu binnen in plaats van aan de gevel. Dan is er immers niets om de heffing op te baseren, is de gedachte. Maar dat levert nu wel een dilemma op. "Hoe moet ik geld verdienen als ik geen reclame mag maken?"

Foto: Jan Houwers

OnhandigEn het is gewoon onhandig, want ook een bord bij de splitsing die op de zijstraat wijst, heeft Van Barneveld weggehaald. "Ze bellen regelmatig: 'waar zit je?' Dan ga ik maar daar aan de weg staan." Op de toegangsdeur hangt nu alleen nog een adreskaartje, van zo'n miniem formaat dat aanshet eigenlijk weinig uithaalt.

OnzinIets verderop heeft de eigenaar van Gejo Autoservice nog geen aanslag ontvangen. Maar mocht die komen, dan zal Ger die niet betalen, kondigt hij alvast aan. "Met alle respect: het is onzin. Het is veel te veel. 700 euro, heb ik gehoord. Dat is bijna evenveel als de hele krakkemikkige bende hier waard is."

Bescheiden ondernemingDat de opbrengst van de belasting uiteindelijk wordt besteed aan bedrijventerreinen is geen reden overstag te gaan voor hem of de eigenaar van Gejo. "Grote bedrijven hebben hier veel meer profijt van." En kunnen het beter betalen, denkt Ger. Want, voert hij aan, hij heeft een heel bescheiden onderneming. "Ik ben blij als ik die 700 euro zelf verdien."