Nieuws Actueel

A, A+, A++, A+++, begrijpt u het nog?

Rik Nizet 27 mei 2014

De energielabels op witgoed zorgen voor verwarring en zijn ook niet altijd accuraat. Dat constateert de Consumentenbond dinsdag op basis van eigen onderzoek.

"De rangorde die aangeeft hoe zuinig een apparaat is, zet consumenten op het verkeerde been; een A+label kan net zo energiezuinig zijn als een A+++'', schrijft de belangenorganisatie, die het tijd vindt voor een herziening van het stelsel. "Witgoed is de laatste jaren steeds zuiniger geworden maar de labeling is niet met die ontwikkeling meegegaan.''

EnergieverbuikVoor het onderzoek werden de energielabels en het energieverbruik van koelvriesapparatuur, vaatwassers, wasdrogers en wasmachines bekeken. De letters D (minst zuinig) tot en met A+++ (meest zuinig) geven aan hoeveel energie een apparaat verbruikt. De vele A-categorieën, A, A+, A++ en A+++, zorgen volgens de Consumentenbond voor verwarring.

"Bij koelvrieskasten is A+ het minst zuinige label dat nog uitgebracht mag worden, en per 1 juli is dat bij wasmachines en vaatwassers ook het geval. Maar de categorieën A (zonder +), B, C en D die ook op de stickers staan, suggereren ten onrechte dat er minder energiezuinige apparaten zijn dan A+'', aldus de organisatie.