Nieuws Actueel

A-Film hoopt op doostart

Rik Nizet 14 september 2015

De in financiële problemen verkerende Nederlandse filmdistributeur A-Film zoekt naar mogelijkheden voor een doorstart. Het bedrijf kampt met moeilijke marktomstandigheden en een grote schuldenlast. Maandag is uitstel van betaling aangevraagd, liet directeur Sim van Veen weten.

A-Film bracht in het verleden onder meer de succesvolle filmtrilogie Lord of the Rings en Nederlandse kaskrakers als Zwartboek en Phileine zegt sorry naar de bioscoop. De laatste tijd gaat het niet meer zo goed. De Surprise, De Reünie en Apenstreken, die dit jaar uitkwamen, werden flops. Ze trokken te weinig bezoekers. Ook het op dvd uitbrengen van films brengt tegenwoordig minder geld in het laatje.

MiljoenenschuldNormaal had A-Film in deze moeilijke markt het hoofd nog wel boven water kunnen houden, schat Van Veen. Maar de onderneming torst tevens een grote miljoenenschuld met zich mee. Dit zorgt ervoor dat A-Film niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.

Uitstel van betalingUitstel van betaling is vaak een voorbode van een faillissement. Van Veen hoopt dat het bedrijf nog in afgeslankte vorm verder kan.

A-FilmHet in 1999 opgerichte A-Film is een van de grotere onafhankelijke filmdistributeurs van de Benelux. In Nederland en België zijn tal van bekende films via het bedrijf op het witte doek verschenen, of op dvd, blu-ray, betaaltelevisie en video-on-demand. De titels zijn onder meer aangekocht op internationale filmfestivals, bijvoorbeeld in Cannes, Toronto, Venetië en Berlijn. Als filmdistributeur investeert A-Film ook in de productie van films.

In zijn huidige vorm bestaat het bedrijf pas sinds de zomer van 2013. Toen fuseerde A-Film met branchegenoot Benelux Film Distributors. Bij de onderneming werken ongeveer twintig mensen. A-Film was vorig jaar goed voor een omzet van 18 miljoen euro.