Nieuws Actueel

Aandelen bier als warme broodjes

RENÉ CAZANDER 14 december 2015

Bier de leckere

Directeur Eric Odenwald van bierbrouwerij De Leckere had niet verwacht dat de crowdfundingsactie zo snel zou gaan. Kennelijk is een aandeel in de brouwerij geweild: de teller stond na één dag op bijna 60.000 euro, meldt het AD.

De Leckere, een biermerk uit Vleuten-De Meern, wil uitbreiden en heeft 450.000 euro nodig. Een derde van dit geld wil de brouwerij in 60 dagen via crowdfunding bijeen sprokkelen. “We zouden dat geld ook kunnen lenen, maar deze manier is gunstiger. Bovendien proberen we een band met de klanten te krijgen. Goodwill te kweken.”

Booming De 150.000 euro komt overeen met 6 procent van de aandelen. De brouwerij is 2,5 miljoen euro waard. Deze waarde neemt toe, is de verwachting van Odenwald. Lokale bieren zijn booming. Een aandeel in De Leckere is er vanaf 20 euro. Dat geeft de houder jaarlijks recht op dividend en hij of zij is gast bij de introductie van nieuwe bieren en andere gebeurtenissen op de brouwerij. Wie meer op tafel legt, krijgt ook meer. Vanaf 250 euro komt er een geschenkpakket De Leckere-bier bij. Wie 1000 euro of meer in De Leckere steekt, krijgt 48 flesjes bier naar keuze met zelfgemaakt etiket. Geen toeval Dat de Meernse brouwerij nu de boer op gaat, is geen toeval. “Het is leuk om een aandeel als kadootje onder de kerstboom te leggen. Dat doe ik ook voor mijn twee kinderen,” bekent Odenwald. De Leckere is in 2000 naar De Meern gekomen. In 2007 is de brouwerij nieuw leven ingeblazen door Odenwald. Sinsdien is het bedrijf alleen maar gegroeid. “Als het in dit tempo zo doorgaat, dan moeten we in 2018 of 2019 weg omdat de huidige locatie voor ons dan te klein wordt.” Waarheen is nog onduidelijk.