Nieuws Actueel

Aangifte bij politie met DigiD

Van onze redactie 29 november 2014

In 2015 kunnen mensen een volledige aangifte doen met hun DigiD.

Anders Aangifte doen via internet gaat nu nog vaak mis. De politie erkent dat de website Politie.nl niet goed werkt. Die website ging de lucht ging na de oprichting van de Nationale Politie, bijna 2 jaar geleden. Mensen hebben moeite met het doen van aangifte via internet, blijkt uit reacties die bij de politie zijn binnen gekomen. Burgers begrijpen de teksten soms niet of kunnen informatie niet vinden. Dat wordt anders, belooft de politie.

Bovendien is alleen een internetaangifte op dit moment niet genoeg: iemand die aangifte doet via de politiewebsite moet ook nog naar het politiebureau komen om de aangifte te ondertekenen als er een aanknopingspunt is voor een onderzoek.

Veel mis De Inspectie Veiligheid en Justitie concludeerde afgelopen zomer nog dat er veel mis was met internetaangiftes: de aangiftes raken kwijt, ze worden niet goed gecontroleerd, en mensen die via internet aangifte doen van een woninginbraak worden soms, in strijd met afspraken, niet teruggebeld.

Aangifte doen in een andere plaats dan die waar het delict is gepleegd is bovendien een hels karwei. Want omdat de computersystemen van de politie niet op elkaar aansluiten, moeten agenten de aangifte eerst printen en opsturen. Op een ander bureau moet de hele administratie dan nog eens worden overgedaan, met lange wachttijden voor de burger en extra werk voor de agenten tot gevolg.

Vanaf volgend voorjaar kunnen mensen hun aangifte ondertekenen met hun DigiD, de officiële inlogcode voor websites van de overheid. Daardoor is het niet langer nodig om naar het bureau te komen om de aangifte te ondertekenen. De aangifte kan in dat geval meteen in behandeling worden genomen.

Afspraak 40% van alle aangiftes van misdrijven wordt via de website gedaan. Op dit moment doen maandelijks 32.000 mensen aangifte via Politie.nl . Alleen eenvoudige zaken, bijvoorbeeld een gestolen fiets, kunnen via internet worden aangegeven. Voor ingewikkelder zaken moeten mensen naar het politiebureau. Daarvoor moet een afspraak worden gemaakt.