Nieuws Actueel

Aanslag hotel Sousse: Dit kan overal gebeuren

Rik Nizet 27 juni 2015

Tunesie aanslag sousse doden toeristen islamitische staat middelgroot

Ze kregen de keus om te blijven in Tunesië of eerder naar Nederland te vertrekken. "We wilden graag eerder weg. Het vakantiegevoel was voorbij", zei Joyce de Locht uit Cuijk. Ze verbleef met haar vriend Danny Fukkink in de plaats Hammamet in het noorden van Tunesië.Bloedbad toeristenhotel Tunesië

Nadat ze hoorden van de aanslagen op een strand in de Tunesische plaats Sousse wilden ze zo snel mogelijk weg. Ook omdat ze om zich heen hoorden dat de volgende mogelijkheid misschien veel later zou zijn. "We wilden er snel bij zijn. Deze kans pakken'', zei de 26-jarige Joyce op de luchthaven Enfidha Hammamet.

De twee vakantiegangers hadden van andere hotelgasten gehoord dat er een aanslag was gepleegd. Heel bang zijn ze niet geweest, zei Joyce. "Het thuisfront is ongeruster dan wij zijn. We hebben geen onveilig gevoel gehad." De 29-jarige Danny zei dat ze tijdens het boeken van de reis niet hadden getwijfeld. "Nog een aanslag in hetzelfde land verwacht je niet. Er was ook geen negatief reisadvies. Maar dit kan overal gebeuren.''

'Geen risico lopen'Mourad Moknani ging met zijn vrouw en twee kinderen voor de vierde keer naar Tunesië, maar voorlopig gaan ze even niet meer. "We willen dat onze kinderen geen risico lopen'', zei de 33-jarige Mourad. De vakantie die acht dagen had moeten duren was daardoor na twee dagen al afgebroken. Mourad en zijn gezin verbleven in de plaats Hammamet, even ten noorden van de plek waar de aanslag werd gepleegd.

"We zagen het op de Nederlandse televisie in ons hotel'', zei Mourad. Een onveilig gevoel hadden ze niet, maar het was toch beter om de koffers te pakken. "We balen wel van de vakantiedagen, maar we willen het risico niet lopen.'' Mourad liet weten "voorlopig even niet'' terug te keren naar Tunesië.

DodentalHet dodental van de terreurdaad staat officieel op 39. Dat is de laatste stand van zaken die de Tunesische premier Habib Essid bekend heeft gemaakt. De meeste slachtoffers zijn Britten. Zeker vijf toeristen uit Groot-Brittannië zijn omgekomen, maar gevreesd wordt dat dat aantal nog oploopt. Ook zijn er Duitsers, Fransen en een Ier gedood. Zeker 36 mensen zijn gewond geraakt.

Schreeuwen en rennenGetuigen zeggen tegen de BBC dat de schietpartij uit het niets ontstond, maar dat al snel duidelijk was dat de knallen geen vuurwerk waren. "De wapens werden opnieuw geladen en mensen begonnen te schreeuwen en te rennen", aldus een man die op het strand in Sousse lag. Een vrouw overleefde de aanslag omdat haar verloofde drie kogels voor haar opving. "Hij gooide zichzelf voor mij toen de schietpartij begon. Maar ik moest hem achterlaten onder het ligbed omdat het schieten maar doorging."

ISTerreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag in de nacht van vrijdag op zaterdag opgeëist. Een aantal Nederlanders dat op vakantie is in het Tunesische Sousse komt zaterdag terug naar Nederland. Reisorganisatie TUI heeft momenteel in totaal 520 toeristen uit Nederland in Tunesië zitten.