Nieuws Actueel

Aansprakelijkheid bij cyberschade nauwelijks geregeld

Van onze redactie 15 april 2015

Image 4856793

Want wie draait op voor de medische kosten die iemand maakt die een drone tegen zijn hoofd krijgt? Of van de peuter die een afgebroken stuk 3D-geprint speelgoed inslikt? Voor schade door identiteitsfraude? Of door een botsing waarbij een zelfrijdende auto betrokken is?All risk-verzekering "De meest simpele oplossing is een all risk-verzekering voor jou als persoon", zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. "Of je nu van de trap valt, door een drone wordt geraakt, of je zelfrijdende auto in de prak rijdt. Alles wat je overkomt, claim je dan bij de verzekeraar waar je bij zit en die vergoedt de schade."

Complex Maar of het ervan komt? Buis betwijfelt dit. "Neem de zelfrijdende auto. Als die botst, is dat niet de verantwoordelijkheid van een bestuurder, want die zit niet achter het stuur. Bij de techniek in zo'n auto zijn tal van softwareleveranciers betrokken. Vind dan maar eens uit wie de fout in is gegaan. En stel dat het een cyberaanval is - want hoe meer techniek in een auto, des te groter de kans daarop - hoe te achterhalen wie erachter zit? Het wordt ongelofelijk complex en daar gaan we niet uitkomen als we daar niet slim op studeren."

Kansen Verzekeraars zien natuurlijk ook kansen. Zo biedt Aegon al dekking voor schade door drones tot 25 kilo en kan bij AXA in Frankrijk en binnenkort waarschijnlijk ook Groot-Brittannië een verzekering worden afgesloten tegen cyberaanvallen.