Nieuws Actueel

Aantal advies- en coachingbureaus groeit hard in Hof van Twente

Van onze redactie 3 maart 2015

Netwerken thinkstock

Die ontwikkeling wordt bij het ROZ, Regionale Organisatie Zelfstandigen, ook gesignaleerd. Het ROZ is een adviesorganisatie in Twente en de Achterhoek, die ondernemerschap in deze regio wil bevorderen. „We zien over het algemeen dat mensen meer open staan voor persoonlijke ontwikkeling dan vroeger. Mensen willen gecoacht worden, zowel op persoonlijk vlak als op ondernemend vlak. Dat is echt een trend die een aantal jaren geleden al in gang is gezet”, zegt Sharon Leuveld van het ROZ. „Dat verklaart misschien waarom zoveel ondernemers in dat ‘gat’ springen. Tegelijkertijd zien we dat de afgelopen jaren, al dan niet als gevolg van de economische crisis, veel mensen hun baan hebben verloren. Zij gaan zich afvragen: ‘wat kan ik?’. Coaching is een vrij beroep, iedereen kan het in principe doen.”

TrendOok Priscilla Stoel, ondernemersadviseur bij de Kamer van Koophandel signaleert de trend. „Een coachingbureau is relatief eenvoudig te beginnen. Je kunt het vanuit huis doen en als je ergens goed in bent is het met aanvulling van een cursus of opleiding snel te starten. Daarnaast is het goed te combineren met bijvoorbeeld een vaste baan.”

SuccesTegelijk zien zowel het ROZ als de Kamer van Koophandel dat het ook een lastig bedrijfsidee is om tot een succesvol einde te brengen. „Om het tot een succes te maken moet je als coach of trainer écht goed zijn”, zegt Leuveld. „Daarnaast moeten deze ondernemers veel aan klantenwerving doen. Het is niet altijd even duidelijk dat mensen coaching nodig hebben. En welke vorm van coaching dat dan moet zijn. Je moet daar als ondernemer bovenop zitten.”