Nieuws Actueel

Aantal evenementen in Amsterdam groeit

Bij de gemeente zijn voor dit jaar ruim driehonderd evenementen aangekondigd met meer dan tweeduizend bezoekers. Dat blijkt uit een rondgang van het Parool langs de stadsdelen.

Patrick Meershoek 23 februari 2016

Festival amsterdam 1065

De meeste evenementen zijn aangemeld in Nieuw-West: ruim honderd. Bijna de helft daarvan is gepland in Westpoort. Ook in Noord is het aantal meldingen groot met bijna zeventig festivals, vooral op en rond de NDSM-werf.

ZomerVerreweg de meeste grootschalige evenementen staan ook dit jaar in het teken van dansen, eten en drinken. De piek van de evenementen ligt in de zomermaanden, maar ook voor Koningsdag zijn traditiegetrouw veel festivals aangemeld.

De aankondiging van een evenement betekent nog niet dat de organisator een vergunning heeft gekregen. Dat wordt later in het jaar bepaald. De gemeente werkt aan een nieuw evenementenbeleid om de drukte beter te spreiden.

DrukBegin 2015 waren bij de zeven stadsdelen 284 grootschalige evenementen aangemeld. Daarvan zijn er uiteindelijk 164 doorgegaan. Dat niet alles doorgang vond, kwam doordat veel organisatoren bij verschillende stadsdelen een aanvraag deden voor een en hetzelfde evenement.

Andere festivals gingen niet door omdat de gemeente het in die periode te druk vond.