Nieuws Actueel

Aantal ondernemingen fors omhoog

Rik Nizet 3 februari 2015

Het aantal bedrijven in Nederland blijft komende jaren naar verwachting flink toenemen, vooral doordat er meer ZZP'ers bijkomen. Dat voorziet het economisch bureau van ING in een dinsdag gepubliceerd rapport over de toekomst van het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Afgelopen twintig jaar is het aantal ondernemingen al meer dan verdubbeld, van 600.000 in 1996 naar 1,4 miljoen nu. De bank gaat ervan uit dat er in 2025 circa 2,2 miljoen bedrijven zijn.

OndernemerschapING stelt dat ondernemerschap komende jaren onveranderd populair blijft, onder meer door de steeds lager wordende drempels om een eigen bedrijf te beginnen, digitalisering en de drang naar meer vrijheid onder nieuwe generaties die de arbeidsmarkt betreden. Dit zorgt met name voor aanwas van kleine bedrijven, aldus de economen van de bank.

De hoeveelheid ZZP'ers zit de laatste tijd al flink in de lift. In 1996 telde Nederland nog zo'n 400.000 zelfstandigen zonder personeel, nu meer dan 800.000. Lange tijd was het vooral het gunstige economische klimaat dat werknemers ertoe bewoog om voor zichzelf te beginnen. Sinds het begin van de crisis in 2008 gaat het meer om noodgedwongen besluiten. Werknemers die na hun ontslag geen andere baan vinden, kunnen soms eigenlijk alleen nog als zelfstandige aan de slag.

Toename ZZP'ersDe verwachting is dat het aantal ZZP'ers komende jaren verder zal toenemen, alleen in een minder hoog tempo dan tot nu toe het geval is geweest. In de arbeidsmarkt wordt steeds meer nadruk gelegd op flexibiliteit, en het zzp'erschap is slechts een van de antwoorden hierop.