Nieuws Actueel

Aantal vakbondsleden bij V&D groeit

Rik Nizet 30 maart 2015

Vroom dreesman winkel warenhuis faillissement middelgroot

Het aantal vakbondsleden bij V&D is de afgelopen maanden flink gegroeid. FNV Handel, de grootste vakbond, schreef driehonderd nieuwe leden in en telt nu in totaal zo'n 1200 leden bij het warenhuisbedrijf, zei bestuurder Niels Suijker maandag.

Zijn collega Martijn den Heijer van CNV Dienstenbond schat dat vanaf 19 januari zo'n honderd nieuwe leden zich hebben aangemeld. Daarmee zit het totale ledenaantal van CNV bij V&D volgens hem 'iets boven de tweehonderd'.

Op 19 januari kondigde V&D een verplicht loonoffer aan voor alle circa 5000 werknemers als onderdeel van een pakket maatregelen om het verlieslatende concern van de ondergang te redden.

Topman John van der Ent van V&D zei zondag in Nieuwsuur dat inmiddels het overgrote deel van het personeel bereid is salaris in te leveren als daarmee de toekomst van het noodlijdende warenhuis zeker kan worden gesteld.

Suijker en Den Heijer zeggen andere geluiden te horen. Volgens hen overheerst nog altijd boosheid en onbegrip onder het personeel over het verplichte loonoffer. "Het is zijn eigen beleving die nergens op is gebaseerd", aldus de eerste. Den Heijer: "Het is een mooiweerpraatje. Hij kan het niet hard maken."

De voorzieningenrechter in Amsterdam haalde vorige maand een streep door het voornemen van het concern om eenzijdig een korting door te voeren op de lonen van het personeel. V&D tekende beroep aan in deze door de vakbonden aangespannen zaak. Het is nog niet bekend wanneer deze beroepszaak dient.