Nieuws Actueel

Aanval op 'vuile' hybride

Rik Nizet 4 december 2014

De basissubsidie voor hybride auto’s moet worden bijgesteld als blijkt dat er meestal op benzine wordt gereden. Dit zegt VVD-Kamerlid Helma Neppérus in het AD als reactie op onthutsende cijfers van tankpasbedrijf Travelcard.

Het AD haalt de cijfers van Travelcard aan. "Het verbruik van een Toyota Prius Plug-in haalt niet de geclaimde 1 op 47 maar 'gewoon' 1 op 21. De CO2-uitstoot is niet 49 gram per kilometer, maar meer dan het dubbele: 110 gram. Dat is nagenoeg evenveel als een moderne zuinige benzineauto." De Mitsubishi Outlander zou op papier slechts een CO2-uitstoot hebben van 44 gram per kilometer. "Travelcard becijfert dat de werkelijke uitstoot bijna vier keer zo hoog is. Het verbruik is niet de fenomenale 1 op 52, maar 1 op 15."ExportOndertussen blijken deze auto’s als de leaseperiode is afgelopen massaal te worden geëxporteerd omdat de fiscale voordelen er niet zijn voor de particulier. Volgens VWE Trendweb is van alle verkochte hybrides in 2010 inmiddels 44 procent geëxporteerd. Ze gaan met name naar Jordanië en Litouwen. Tweedehands leveren de hybrides daar meer op dan in Nederland.

ImportOndertussen is de import van vooral kleine auto’s tot recordhoogte gestegen. Volgens VWE Trendweb werden over de eerste vijf maanden van het jaar al 25 procent meer occasions geïmporteerd dan in dezelfde periode in 2013. In de eerste vijf maanden van 2014 zijn er 42.096 occasions geïmporteerd. Dat zijn 8.442 auto’s meer dan in dezelfde periode van 2013.

De occasions die geïmporteerd worden zijn steeds vaker kleine auto’s. Het meest geïmporteerde model in 2014 is de Volkswagen Golf, gevolgd door de Polo en de Opel Corsa.