Nieuws Actueel

Abbink Boekelo graaft bunkers uit op Terschelling

Van onze redactie 6 november 2014

Eigen vestiging op Terschelling

Dit jaar zijn er permanent werknemers van Abbink aan het werk op Terschelling. „Vorig jaar hebben we hier een kwart van onze omzet gerealiseerd. Dit jaar zal het iets lager uitkomen, maar zeker wel op een procent of twintig”, zegt directeur Geert Abbink. “In februari hebben we hier een kantoor geopend: Abbink Terschelling Grond- Weg- en Waterbouw. Om hier een vast aanspreekpunt te hebben en om ook aan aanbestedingen van de gemeente te mogen meedoen waar alleen de lokale bedrijven voor worden uitgenodigd.”

Wegenbouwsector is ‘prijsvechtersgala’

Abbink omschrijft de wegenbouwsector als ‘een prijsvechtersgala’. „Er is qua prijzen sprake van een permanente uitputtingsslag. Die ontwikkeling is ook de reden waarom Abbink Boekelo zich buiten Twente is gaan oriënteren. In 2012 haalde Abbink Boekelo de eerste grote opdracht binnen, een onderhoudscontract van een jaar voor de wegen op Terschelling.

‘Twentse aanbestedingen zijn in beton gegoten’

„In Twente”, vervolgt Geert Abbink, „zijn aanbestedingen tegenwoordig bijna in beton gegoten. Het meest lastig vind ik nog, dat we niet meer kunnen inschrijven op werken waarvan we vinden dat ze op dat moment bij ons passen. Het aanbestedingsbeleid van de Twentse gemeenten is veranderd. De ‘meervoudige onderhandse aanbestedingen’, zoals die heten, gaan tegenwoordig op uitnodiging. Dan heb ik over aanbestedingen voor werken van 150.000 euro tot anderhalf miljoen. Vroeger kon je daar op inschrijven als je belangstelling had, nu worden er drie partijen voor uitgenodigd, met als risico dat je uitgenodigd wordt voor aanbestedingen waar je op dat moment net even geen interesse in hebt, terwijl je niet wordt gevraagd in te schrijven bij aanbestedingen die jouw bedrijf bij wijze van spreken op het lijf geschreven zijn.”