Nieuws Actueel

Abbink Boekelo Wegenbouw slaat nieuwe weg in met Ecofalt

Van onze redactie 11 september 2015

Abbink Boekelo

Abbink Boekelo Wegenbouw is een relatief kleine speler in de grond-, weg- en waterbouw. De branche wordt beheerst door grote partijen als Heijmans en BAM. Maar dat kleine Abbink aan de Marssteden heeft wel in eigen huis een soort asfalt ontwikkeld, Ecofalt. Een traditionele asfaltweg is opgebouwd uit een onder-, tussen-, en deklaag. Ecofalt heeft voor elke laag een duurzaam alternatief ontwikkeld.

SloopmateriaalDe onder- en tussenlaag bestaan, naast speciaal ontwikkelde Ecofalt-bitumen, voor 90 procent uit puin in plaats van het gebruikelijke natuurlijk gesteente. Het puin is afkomstig uit sloopmateriaal (bijvoorbeeld uit gebouwen of van oude wegen), dat wordt verwerkt bij de Twentse Recyclingsmaatschappij in Hengelo. Een belangrijk voordeel van Ecofalt is ook dat het meer continuïteit in de werkzaamheden oplevert, doordat het te verwerken is bij een temperatuur tot min 10 graden Celcius.

DuurzaamheidsprijsHet wegenbouwbedrijf heeft zoveel vertrouwen in zijn Ecofalt, dat het zich samen met de gemeente Enschede heeft aangemeld voor de Twentse Duurzaamheidsprijs. Die prijs is een initiatief van Regio Twente in samenwerking met Pioneering. Abbink heeft zich bovendien ingeschreven voor de landelijke Innovation Award 2015, een juryprijs waaraan tevens een publieksprijs is verbonden. En ook niet onbelangrijk: particuliere investeerders uit het eigen netwerk hebben bijgedragen aan de tonnen investering in een menginstallatie waarin het speciale asfalt wordt gemaakt. Ook zij geloven in het nieuwe product.

Gunstige marktEcofalt is het geesteskind van algemeen directeur Geert Abbink, de technische man van de drie broers Abbink die samen eigenaar zijn van het wegenbouwbedrijf. „We hebben nooit zelf asfalt geproduceerd, maar alleen verwerkt. Met Ecofalt gaan we voor het eerst zelf fabriceren”, vertelt hij. De tijd om Ecofalt aan de markt te presenteren is gunstig. De overheid, verreweg de belangrijkste opdrachtgever voor de wegenbouw, heeft door de crisis fors bezuinigd op het onderhoud en de aanleg van wegen. „Er moet echt iets gebeuren, want er ligt voor jaren achterstallig onderhoud”, stelt Geert Abbink.

Hoge ogenTerwijl de overcapaciteit in de asfaltcentrales de afgelopen jaren groeide, stortte Abbink zich op de ontwikkeling van Ecofalt. Met deze innovatie hoopt het bedrijf straks hoge ogen te ogen als de overheid weer geld uittrekt voor het onderhoud en de aanleg van wegen. „Bij aanbestedingen wordt steeds meer gekeken naar de mate van duurzaamheid. Daar spelen wij met Ecofalt op in. Dit is het product waarmee we ons willen onderscheiden.”

Foto: Abbink Boekelo Wegenbouw