Nieuws Actueel

ABN Amro boekt fors meer winst

Van onze redactie 20 februari 2015

De zogenoemde onderliggende nettowinst verdubbelde ten opzichte van 2013 en kwam uit op 1,551 miljard euro.

De bank draaide naar eigen zeggen een sterk vierde kwartaal, waarin een onderliggende nettowinst werd geboekt van 400 miljoen euro. In dezelfde periode van 2013 leed ABN AMRO nog een verlies van 47 miljoen euro.

Topman Gerrit Zalm zegt in een toelichting op het resultaat over het vierde kwartaal dat dit vooral te danken is aan het feit dat de bank minder voorzieningen voor slechte leningen hoefde te nemen en door een stijging van de inkomsten. ,,Het herstel van de Nederlandse economie en de huizenmarkt komt in deze cijfers naar voren'', stelt hij vast.

Tevreden Terugkijkend op 2014 zegt Zalm tevreden te zijn ,,met de vooruitgang die we in 2014 voor onze klanten en onze aandeelhouder hebben geboekt". Hij verwacht dat de economische groei in Nederland zal doorzetten ,,waardoor onze kredietvoorzieningen naar verwachting kunnen afnemen en bedrijfsactiviteiten kunnen toenemen''.

,,Tegelijkertijd moet de financiële sector echter voldoen aan steeds strikter wordende wet- en regelgeving en dit brengt kosten met zich mee. Diverse verplichte kostenposten zullen in 2015 naar verwachting fors toenemen en de pensioenlasten zullen als gevolg van de huidige lage rentestand stijgen'', aldus Zalm.