Nieuws Actueel

ABN AMRO: Kabinet hakt knoop door

Caroline Spilt 22 mei 2015

Abnamro groot

De ministerraad hakt naar verwachting vrijdag de knoop door over de beursgang van staatsbank ABN AMRO. Waarschijnlijk wordt besloten een eerste deel van de bank nog voor het einde van dit jaar naar de beurs te brengen.

Het kabinet nam al in augustus 2013 het principebesluit om ABN op termijn weer naar de beurs te brengen, nadat de bank op het hoogtepunt van de kredietcrisis in oktober 2008 was genationaliseerd voor 16,8 miljard euro. De kosten voor het overeind houden van de bank liepen in de jaren erna op tot meer dan 30 miljard euro. Het kabinet schatte eerder dat met een beursgang 15 miljard euro kan worden opgehaald.

RustEind maart was alles klaar om het definitieve besluit te nemen in de ministerraad toen er enorme onrust uitbrak over een salarisverhoging van 100.000 euro voor zes topbestuurders van ABN. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën blies toen een besluit af. Hij wilde eerst weer 'rust en vertrouwen' rond de bank.

SalarisverhogingDat lijkt er nu te zijn, onder andere doordat de raad van bestuur bij nader inzien afzag van de salarisverhoging. Ook stapte de verantwoordelijk commissaris op en bood ABN-topman Gerrit Zalm excuses aan.