Nieuws Actueel

ABN AMRO: loonsverhoging van 17 procent

Caroline Spilt 20 maart 2015

ABN AMRO heeft zijn bestuurders, met uitzondering van topman Gerrit Zalm, vorig jaar een loonsverhoging van 100.000 euro toegekend. Dat bedrag compenseert volgens ABN deels bonussen die de afgelopen jaren niet zijn uitgekeerd vanwege de nationalisering van de bank.

Door de loonsverhoging steeg het vaste salaris van de bestuurders vorig jaar met bijna 17 procent naar 707.500 euro. Die verhoging past volgens de staatsbank bij het bonusverbod voor staatsgesteunde banken. Die biedt namelijk de mogelijkheid om gemiste bonussen te compenseren voor een bedrag ter waarde van 20 procent van het vaste salaris.

Reactie FNVDe bestuurders zagen in 2012 en 2013 nog van de salarisverhoging af, maar de commissarissen van ABN besloten de verhoging vanaf 2014 wel door te voeren. Vakbond FNV Finance noemde dat besluit vrijdag in een reactie "heel zuur'', aangezien het merendeel van de werknemers van de bank de afgelopen twee jaar geen extra salaris heeft ontvangen.

Reactie CNVDe bank wees erop dat de bestuurders, ondanks de loonsverhoging, door het bonusverbod nog altijd 17 procent minder krijgen dan ze bij hun werving in 2009 werd voorgespiegeld. Vakbond CNV ziet echter weinig in die redenering. "In 2009 zag de wereld er echt heel anders uit. De toen gemaakte afspraken kunnen nu niet meer door de beugel'', aldus bestuurder Sandra Hendriks.

Reactie DijsselbloemMinister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zegt in een reactie dat hij juridisch noch politiek iets kan doen tegen de salarisverhogingen. Die zijn het gevolg van een wet uit 2011 die in 2012 is goed bevonden door de toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager en door de Tweede Kamer, aldus de PvdA-minister. Op de vraag wat hij ervan vindt, zei Dijsselbloem: "Ik sta dit natuurlijk niet met enthousiasme te verdedigen.''

Salaris ZalmHet jaarsalaris van bestuursvoorzitter Zalm bleef vorig jaar ongewijzigd op 759.375 euro.

Andere bankenMinister Jeroen Dijsselbloem is niet blij met de verhoging van salarissen aan de top van Nederlandse financiële instellingen zoals ING, Nationale Nederlanden en ABN AMRO. Hij liet dat duidelijk merken vrijdag na de wekelijkse ministerraad. ING en NN meldden donderdag loonsverhogingen voor de top die variëren van 28 tot 46 procent. Dijsselbloem constateert dat de banken en verzekeraars binnen de wet blijven, maar hij juicht het gedrag niet toe. "Ik vind dit een verkeerd signaal. In een tijd waarin banken bezig zijn met herstel, waarin sprake is van herstructurering en veel banen verloren gaan in sector, is dit slecht te begrijpen.''