Nieuws Actueel

ABN Amro proost op kwartaalcijfers

Rik Nizet 13 mei 2015

Abn amro kantoor bank 335

ABN AMRO is het jaar in financieel opzicht goed begonnen. De nettowinst over het eerste kwartaal kwam uit op 543 miljoen euro, tegen 311 miljoen een jaar eerder. De bank boekte daarmee het hoogste kwartaalresultaat van de afgelopen vier jaar, maakte ABN AMRO woensdag bekend.

De staatsbank vaart wel bij het economisch herstel in Nederland. De inkomsten van de bank verbeterden met 9 procent, vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar. Voor het eerst in twee jaar tijd zag ABN ook weer een voorzichtige stijging van het aantal kredietaanvragen door kleine ondernemingen. De bank kon daarnaast de kredietvoorzieningen op jaarbasis met 30 procent omlaagbrengen. Dat gold vooral voor hypotheken, dankzij de aantrekkende woningmarkt.

Zakelijke klantenDe zakelijke tak van ABN bracht afgelopen kwartaal zowel optiekketen GrandVision als frisdrankproducent Refresco naar de beurs in Amsterdam. Verder zag de bank minder zakelijke klanten instromen in de afdeling bijzonder beheer, de 'ziekenboeg' van de bank.

ABN had wel te maken met hogere operationele lasten. Deze stegen met 7 procent. Dit had te maken met de verder gedaalde rente in Nederland, waardoor de pensioenlasten zijn toegenomen.

De staatsbank kwam onlangs veel negatief in de publiciteit, vanwege ophef over de salarisverhogingen voor de top van de bank. Die werden later weer teruggedraaid. Topman Gerrit Zalm zegt hierover in het kwartaalbericht: "We begrijpen dat er tijd nodig zal zijn om het vertrouwen in ABN AMRO te herstellen en zullen hier hard aan werken, door iedere dag weer het klantbelang centraal te stellen.''