Nieuws Actueel

ABN ontslaat opnieuw medewerkers Dubai

Van onze redactie 14 september 2015

Image 5240990

Het interne onderzoek dat de bank vorig jaar instelde naar de onregelmatigheden op basis van meldingen van klokkenluiders is inmiddels afgerond, meldde ABN AMRO maandag. Daaruit is gebleken dat een medewerker van het kantoor in 2011 een cheque van een klant ter waarde van 21.000 dollar via een wisselkantoor heeft geïncasseerd bij een filiaal van een Iraanse bank in Dubai. Dat geldbedrag is vervolgens buiten ABN AMRO in Dubai om overgeboekt naar een rekening van een klant bij het kantoor van ABN AMRO in Singapore.

De transactie is volledig in strijd met de regels die zijn ingesteld om bijvoorbeeld witwassen van crimineel geld en financiering van terrorisme te voorkomen. ABN AMRO heeft de transactie gemeld bij de instanties en toezichthouders.

Gesjoemel

Eerder had de bank al zeven medewerkers van de vestiging in Dubai wegens het gesjoemel de laan uitgestuurd. Daar zijn er nu nog twee bijgekomen.

ABN AMRO is nog bezig met een herbeoordeling van de klantenportefeuille van het kantoor in Dubai en verwacht deze nog dit jaar af te ronden. Ook de Nederlandsche Bank en de lokale toezichthouder DFSA onderzoeken de zaak nog.

ABN AMRO is nog altijd in handen van de Staat. De bedoeling is dat de bank voor het einde van dit jaar voor een deel naar de beurs wordt gebracht.