Nieuws Actueel

Aboutaleb legt Witte Huis uit hoe Rotterdam radicalisering bestrijdt (video)

Van onze redactie 17 februari 2015

Hij mocht dinsdag op het Witte Huis uit komen leggen hoe dat in zijn werk gaat.

Dialoog In het centrum van de Amerikaanse macht wordt een conferentie gehouden over radicalisering. Aboutaleb vertelt daar over de dialoog in zijn eigen stad over internationale conflicten, maar ook over de veiligheid in de wijken.

"Ik ga regelmatig de stad in om met burgers te praten. Veel wijkagenten organiseren een spreekuur op straat, met een tafel en 2 stoeltjes", hield de burgemeester zijn gehoor voor.

Meldpunt Aboutaleb vertelde over het Rotterdamse meldpunt radicalisering en dat hij als belijdend moslim denkt dat de moslimgemeenschap meer van zich moet laten horen. "Zij kunnen de onrust die leeft in de samenleving wegnemen. Hun religieuze overtuiging is uitstekend te combineren met onze westerse waarden."

Training Vorig jaar initieerde Aboutaleb een speciale training voor onderwijzers, jongerenwerkers en medewerkers van moslimorganisaties in Rotterdam. Ze leerden opmerkelijke gedragswijzigingen bij jongeren te signaleren. Bij het meldpunt radicalisering van de gemeente kwamen in 2014 tientallen tips binnen over jongeren die wilden vertrekken naar Syrië.