Nieuws Actueel

ABP: Russische en Indiase onderneming op zwarte lijst

Rik Nizet 15 januari 2015

ABP heeft een Russische en een Indiase onderneming op zijn 'zwarte lijst' gezet. Daarop staan bedrijven waar het pensioenfonds niet in wil investeren, op grond van zijn beleid voor verantwoord beleggen. Dat maakte het pensioenfonds donderdag bekend.

Het gaat om Motovilikha Plants JSC uit Rusland en Larsen & Toubro uit India. Uit onderzoek is gebleken dat de Russische onderneming is betrokken bij productie van clusterwapens. Larsen & Toubro is uitgesloten omdat de onderneming volgens het pensioenfonds onvoldoende meewerkt om het vermoeden van rechtstreekse betrokkenheid bij de productie van kernwapens te weerleggen.

ABP had geen belegging in Motovilikha Plants JSC. Het aandelenbelang van ABP in Larsen & Toubro is inmiddels verkocht.

Zeventien bedrijvenOp de ABP-lijst, die tweemaal per jaar wordt geactualiseerd, staan nu zeventien bedrijven. Het merendeel betreft ondernemingen die betrokken zijn bij de productie van clusterwapens. Dat zijn granaten, raketten en vliegtuigbommen die een groot aantal kleinere explosieve ladingen verspreiden, vaak over een groot oppervlak. Veel bommetjes ontploffen niet en kunnen vooral voor burgers nog jarenlang een gevaar vormen.