Nieuws Actueel

'Accijnsdrama overdreven'

Bram de Vrind 28 mei 2014

Het kabinet draait de omstreden accijnsverhoging op diesel en lpg niet terug. De maatregel levert de schatkist 'een aanzienlijke extra opbrengst' en de negatieve grenseffecten zijn maar 'ten dele' het gevolg van de accijnsverhoging per 1 januari.

Lees ook:

Bovag in de tegenaanval Pomphouders, bekijk het maar!

Dat schrijft staatssecretaris Eric Wiebes woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek blijkt dat de accijnsinkomsten op diesel en lpg in het eerste kwartaal met 51 miljoen euro zijn gestegen. Dat is 5,8 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Grenspomphouders faillietVooral oppositiepartijen als CDA, PVV en SP liepen de afgelopen maanden te hoop tegen de kabinetsmaatregel, samen met onder meer brancheorganisaties als de Bovag. Die claimden allemaal dat de accijnsverhoging de schatkist juist geld zou kosten omdat mensen massaal over de grens zouden gaan tanken en ook daar hun boodschappen zouden doen. Pomhouders in de grensstreek zouden er failliet door gaan.

Meerjarige trendWiebes erkent op basis van cijfers over de eerste 3 maanden dat er grenseffecten zijn, maar die vallen binnen een 'meerjarige trend van teruglopende verkopen'. Uit de cijfers blijkt een dalende verkoop van alle brandstoffen in heel Nederland. Benzine, waar de accijns niet is verhoogd, daalt nog harder dan diesel. De dalende verkoop komt onder meer door een lagere consumptie, vooral als gevolg van de economische tegenwind van de afgelopen jaren. Bovendien zijn auto's de afgelopen jaren steeds zuiniger geworden, aldus Wiebes.

Niet gekHij erkent dat pomphouders in de grensstreek het zwaar hebben. "De pomphouders zijn echt niet gek." Maar het verband met de accijnsverhogingen is 'niet zo groot', aldus Wiebes. De belangrijkste terugloop doet zich voor bij benzine, waar de accijns juist niet is verhoogd. "Het terugdraaien van de accijnsverhoging gaat de pomphouders niet redden."

Teleurstellende boodschapHet kabinet heeft geen specifieke, extra maatregelen in petto om pomphouders te redden van een faillissement. Wiebes snapt dat dat een teleurstellende boodschap is voor de pomphouders. Het enige wat het kabinet kan doen, en nu ook doet volgens Wiebes is de overheidsfinanciën op orde brengen en daarmee werken aan een herstel van de economische groei.

Op basis van deze grafieken concludeert Wiebes dat er niets aan de hand is. Kijk en oordeel zelf! #accijnzen pic.twitter.com/F0nmJ7DBWM

— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) May 28, 2014