Nieuws Actueel

Accountants maand geschorst door gesjoemel

Lotte Grimberg 13 oktober 2014

Twee accountants van PwC die de jaarrekening van 2007 van Econcern goedkeurden, zijn voor de duur van een maand geschorst. Ze hadden de cijfers onvoldoende gecontroleerd, oordeelde de tuchtrechter maandag.

AandelenruilDe klacht was aangezwengeld door de curatoren van het bedrijf, dat in 2009 failliet ging. Volgens de jaarrekening van 2007 boekte het bedrijf toen een nettowinst van 85,8 miljoen euro. Ruim 78 miljoen euro hiervan betrof een aandelenruil. De aandelen waren volgens de curatoren destijds slechts 5 miljoen euro waard.

GegrondDe tuchtrechter in Zwolle achtte het grootste deel van de klachten gegrond. De accountants hadden onvoldoende geschikte informatie verzameld om te kunnen beoordelen of die waardering wel klopte, aldus de accountantskamer.

TegenstrijdigDe rapporten die de accountants aandroegen als controlemateriaal, bleken of niet definitief of slechts informatie te bevatten afkomstig van Econcern zelf. Bovendien bleek die informatie zelfs deels tegenstrijdig en inconsistent. De tuchtrechter velde geen oordeel over de waardering van de aandelenruil. Daar zou nader onderzoek voor nodig zijn.

GeschrokkenPwC laat weten "geschrokken'' te zijn van de beslissing van de tuchtrechter. Het accountantskantoor overweegt in beroep te gaan. Daarvoor zal het besluit nog verder worden bestudeerd

Het Utrechtse Econcern telde vlak voor het faillissement 1200 medewerkers en was actief in 24 landen.