Nieuws Actueel

Acht Almelose bedrijven geven kijkje in wereld van robot en hightech

Van onze redactie 6 mei 2015

Hightech 1

„Waarbij we vooral ook hopen dat er veel jongeren komen kijken”, vertelt woordvoerder Malou Geerdink van Urenco, een van de deelnemende bedrijven. Samen met haar collega organisator Lianke Gerdzen van Enrichment Technology Nederland (ETNL) zet ze zich in voor de organisatie van de High Tech Ontdekkingsroute op 6 juni.

Urenco voor het eerst open voor publiek

Het is voor het eerst dat Urenco, waar uranium en stabiele isotopen wordt verrijkt, belangstellenden toelaat op het fabrieksterrein. „Natuurlijk zijn er de nodige veiligheidsmaatregelen, maar mensen mogen echt de fabriek in en kunnen, achter glas, ook de centrifuges zien. Onze medewerkers verzorgen rondleidingen en mensen kunnen met een treintje een rondrit maken over het terrein”, vertelt Geerdink. Waarbij voor de rondleiding overigens wel een minimumleeftijd van 13 jaar geldt. „Dat heeft te maken met de veiligheid, maar vooral ook met het feit dat voor jongere kinderen moeilijk te bevatten is wat hier gebeurt.”

Gevarieerd beeld

Waren er bij de eerste editie nog bedrijven die activiteiten buiten de fabrieksmuren hielden, dit keer mogen de bezoekers volgens Geerdink bij alle bedrijven binnen een kijkje nemen. En dat geeft een gevarieerd beeld. Het zijn weliswaar allemaal hightechbedrijven, maar ze zijn stuk voor stuk bezig met andere technologieën.

De High Tech Ontdekkingsroute maakt deel uit van de Dutch Technology Week, waarin bedrijven middels tal van evenementen aandacht vragen voor de potentie van de hightech industrie als motor van de economie. Ook Almelo is daarin een niet onbelangrijke speler. „Maar wat je vaak ziet is dat technische studenten na hun afstuderen naar het westen gaan, terwijl we ze graag hier naartoe halen en houden. Ook daar vestigen we de aandacht op bij de High Tech Ontdekkingsroute”, aldus Geerdink.

Deelnemers

De bedrijven die deelnemen aan de High Tech Ontdekkingsroute zijn Sensata (producent van sensoren), Boessenkool (machinefabriek), PANalytical (producent hoogwaardige analyse-apparatuur), Benchmark (elektronica), VDL (metaalbewerking), Cirex (modelgieterij), PBF Group (complexe machinebouw) en Urenco/ETNL (uraniumverrijking voor met name kerncentrales).