Nieuws Actueel

Acht Twentse vrouwen opgenomen in lijst inspirerende vrouwen

Van onze redactie 6 november 2014

In de categorieën ‘Knappe Koppen’ en ‘Eco’ zijn enkele vrouwelijke wetenschappers van de Universiteit Twente op deze lijst geplaatst. UT-hoogleraar Kitty Nijmeijer verrichtte promotie- onderzoek op het gebied van membranen. Sinds twee jaar is ze als hoogleraar membraantechnologie aan de UT verbonden. Angèle Reinders hielp mee bij de ontwikkeling van een nieuw systeem voor zonne-energie op het Indonesische eiland Papua. Heidi Witteveen is betrokken bij de ontwikkeling van een nieuwe prothese voor mensen die een hand moeten missen.

Anne Leferink (foto) promoveerde dit jaar op een nieuwe methode om bot- en kraakbeenweefsel te creëren. Sophie van Baalen ontving dit jaar de TSG Research Honours PhD Award, een prijs voor Twents toptalent. Marieke Martens verricht baanbrekend onderzoek naar de rol en het gedrag van de bestuurder in de overgang naar de zelfrijdende auto. De laatste genomineerde, Renske van Wijk, deed onderzoek naar het effect van helmpjes bij baby’s met schedelvervorming.

Theatermaakster en schrijfster Jolien Leusink behoort tot de genomineerden in de categorie ‘Creatief’. De Rossumse maakte met ‘Le(e)f’ een voorstelling over een jonge vrouw met terminale borstkanker.