Nieuws Actueel

Achter elke boom een boa: boetebeleid gemeentes chaos

Van onze redactie 23 mei 2015

Image 4943189

Dat blijkt uit onderzoek door het AD en Reporter Radio. Vooral gemeentelijke toezichthouders in Amsterdam zijn scheutig met het uitdelen van bekeuringen. Het aantal boetes in de hoofdstad steeg van 60.000 in 2012 tot 79.000 vorig jaar. In Rotterdam is juist sprake van een enorme daling: boa's bekeurden daar 74.000 keer in 2012, tegen nog maar 51.000 keer in 2014. ,,Complete willekeur," zegt Jaap Timmer, expert publieke veiligheid van de Vrije Universiteit Amsterdam. ,,Het mag niet zo zijn dat je in de ene gemeente veel minder risico loopt op een prent dan in een andere gemeente. Dat leidt tot versnippering en totale rechtsongelijkheid." Harder optreden boa'sFoutparkeerders worden nog altijd het vaakst door boa's op de bon geslingerd. Uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) blijkt dat in de tien grootste gemeenten vorig jaar in totaal 177.000 parkeerboetes zijn uitgeschreven. Dat waren er in 2012 nog 204.000. Bij overlast - zoals afvaldumping en wildplassen - treden boa's harder op dan voorheen: het aantal boetes steeg van 33.000 in 2012 naar 42.000 vorig jaar. ,,In Rotterdam zijn we bewust minder gaan controleren op foutparkeren," zegt een gemeentewoordvoerder. ,,Burgers geven aan dat ze zich vooral ergeren aan zwerfvuil, hondenpoep en huisafval dat te vroeg aan de weg wordt gezet. Tegen die zaken treden onze stadswachten nu veel harder op. Een auto die niet goed staat geparkeerd, heeft minder prioriteit."

Foutparkeerders melkkoeIn Amsterdam vormen de parkeerboetes nog wél een belangrijke melkkoe. ,,We controleren nu meer dan ooit op plekken waarvan we weten dat er overlast is en overtredingen worden gepleegd," zegt woordvoerder Jasper Karman van de hoofdstad. ,,Zoals gevaarlijk foutparkeren. Maar we handhaven ook meer op hinderlijk wildplassen en zwartrijden in het openbaar vervoer." Als het aan de gemeente Amsterdam ligt, gaan boa's in de toekomst nog meer bekeuringen uitdelen. Burgemeester Eberhard van der Laan pleit voor een verruiming van de bevoegdheden van de toezichthouders. Zo wil hij dat boa's ook boetes mogen schrijven voor door rood rijden en fietsen zonder licht. Geen goed ideeVolgens Jaap Timmer van de Vrije Universiteit is dat géén goed idee. ,,Op deze manier gaan gemeentelijke boa's steeds meer op een soort gemeentepolitie lijken. Dat moeten we niet willen. De politie is er om hard op te treden als het nodig is, boa's zijn er juist om kleine overlast aan te pakken. Dat is wel zo duidelijk voor de burger." De kans om een boete te krijgen is in Almere het kleinst. Daar werden vorig jaar slechts 3500 boetes uitgedeeld door boa's. Ook Tilburg scoort laag, met 5200 bekeuringen. ,,We hebben 23 boa's in dienst," vertelt gemeentewoordvoerder David Chapman van Tilburg. ,,Dat zijn er niet veel. Ze proberen eerst in gesprek te gaan met burgers. Dus niet meteen beboeten, maar eerst waarschuwen. Dat werkt het beste."

BonnenquotumIn Nijmegen halveerde het aantal boetes in 2 jaar. ,,Het gaat ons niet om het behalen van een bonnenquotum," laat woordvoerder Jack Broeksteeg van Nijmegen weten. In de Gelderse hoofdstad zijn de laatste jaren 10 van de 58 toezichthouders wegbezuinigd. Dat elke gemeente 'maar wat doet', is volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) niet erg. ,,Dit is nou bij uitstek lokale democratie," vindt VNG-woordvoerder Tjeerd van Bekkum. ,,Burgers kiezen een gemeenteraad. De gemeenteraad bepaalt het veiligheidsbeleid. Het interesseert mij niets dat je in de ene stad meer kans hebt op een boete dan in de andere. Zo werkt dat nou eenmaal." Nauwelijk handhavingDe VNG wil, net als Van der Laan, dat boa's nog meer boetes mogen innen. Volgens de gemeenten komt de politie nauwelijks meer toe aan de handhaving van lichte overtredingen. Het plan om boa's meer taken te geven, stuit op fel verzet. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer, maar ook regeringspartij VVD, zijn kritisch. ,,De boa's zijn er voor leefbaarheid. Dat onderscheid met de politie is prima en moet vooral zo blijven,'' vindt CDA-Kamerlid Peter Oskam.