Nieuws Actueel

‘Achterhoek pilot voor grenswerk’

Van onze redactie 21 mei 2015

Duitse vlag

Joosten stelde de vraag woensdagavond tijdens het Achterhoeks Lentediner, dat voor de vierde keer in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag werd gehouden.

LentedinerZestig Achterhoekers – bestuurders, ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties – ontmoetten er een tiental leden van de Tweede Kamer. Onder het genot van Achterhoeks eten en drinken (koks van Villa Ruimzicht uit Doetinchem en de Strandlodge uit Winterswijk verzorgden de maaltijd) werden de banden aangehaald en werd gepraat over zaken die ertoe doen in de Achterhoek: de komst van glasvezel, meer Duits onderwijs en het verbeteren van de bereikbaarheid.

KrimpJoosten, waarvan bekend is dat hij gruwelt van het woord ‘krimp’, gooide bij de smeekbede alles in de strijd: „Laat de Achterhoek vanuit de krimpstatus proeftuin zijn voor grensoverschrijdend werken. Zodat de economieën aan beide zijden van de grens aan elkaar kunnen worden geknoopt.”

BelemmeringenAsscher bevestigde dat er grote belemmeringen zijn voor Nederlanders om in Duitsland te werken en had een verheugende opmerking: „We zijn in Benelux-verband en ook met Noordrijn-Westfalen in gesprek om te zorgen dat Nederlandse diploma’s over de grens, dus ook in het Duitse grensgebied, worden erkend. Nu kunnen Nederlanders vaak niet terecht in Duitsland terwijl ze net zo goed gekwalificeerd zijn. Voor de zomer moet op dat punt voortgang zijn geboekt.”

Volgens voorzitter Joosten, die sprak van een ‘binnengehaald punt’, gaat het daarbij om afspraken waarbij Nederlandse diploma’s met aanvullende cursussen toch in Duitsland worden erkend. „Daarbij kan het gaan om banen in de bouw maar ook in de zorg”, zei Joosten.