Nieuws Actueel

ACM houdt duurzame initiatieven tegen

Caroline Spilt 12 juni 2015

Eco duurzaam wereld groot

De jacht op kartels door mededingingswaakhond ACM belemmert bedrijven om duurzamer en meer maatschappelijk verantwoord te werk te gaan. Dat stelt een brede coalitie van partijen uit het bedrijfsleven en milieubewegingen vrijdag. In een brief aan minister Henk Kamp van Economische zaken roepen ze het kabinet op om meer ruimte te geven om onderling afspraken te kunnen maken.

Het is al een aantal keer voorgekomen dat de toezichthouder duurzame initiatieven die na lang onderhandelen waren opgezet, naar de prullenbak verwees omdat er sprake zou zijn van kartelvorming.

VoorbeeldEen bekend voorbeeld is de sluiting van kolencentrales. Dat hadden de energiebedrijven in 2013 afgesproken bij het Energieakkoord, maar de ACM haalde er later een streep door. Later speelde een zelfde probleem bij afspraken tussen supermarkten en producenten om dieronvriendelijk geproduceerde 'plofkippen' uit de schappen te halen.

WaarschuwingBedrijven dreigen terughoudend te worden bij het maken van nieuwe duurzaamheidsafspraken, waarschuwen onder meer VNO-NCW, Natuur & Millieu en de Dierenbescherming. Zo lijkt de opstelling van de ACM een drempel te worden voor een initiatief om gezamenlijk kinderarbeid in kledingfabrieken in Bangladesh tegen te gaan.

DuidelijkheidDe partijen dringen er op aan dat er vóóraf meer duidelijkheid komt over wat wel en niet kan. De ACM zou bijvoorbeeld voortaan kunnen worden verplicht om bij voorgenomen duurzaamheidsafspraken al een soort zienswijze of richtlijn te geven. Ook willen de ondertekenaars van de brief dat het kabinet de problematiek in Brussel op de agenda zet. Veel regels voor mededinging zijn immers vastgelegd in Europese wetgeving.