Nieuws Actueel

ACM: NS-top wist van aanbestedingsfraude

Van onze redactie 3 juni 2015

Image 4970447

De ACM oordeelde reeds in maart dat de NS zich bij de aanbesteding in Limburg niet aan de regels heeft gehouden. Nu komt het pak papier naar buiten, waarin in detail beschreven staat wat allemaal verkeerd is gegaan.

,,NS heeft haar concurrent Veolia in aanloop naar de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg bewust op achterstand gezet'', zegt ACM-bestuurslid Henk Don. ,,Het gedrag van NS heeft het concurrentieproces gefrustreerd. Dat gaat ten koste van de reiziger en de belastingbetaler.''

Boetes

In het rapport laat de ACM zich nog niet uit over machtsmisbruik of mogelijke andere overtredingen van de NS. Het onderzoek daarnaar is nog niet afgerond. De toezichthouder beslist daarom later over het opleggen van eventuele boetes.

Het onderzoek was opgezet omdat Veolia klaagde dat de NS servicebalies niet wilde delen en te hoge prijzen vroeg voor bijvoorbeeld het gebruik van kaartautomaten, chippalen en pauzelokalen. Later bleek dat NS ook concurrentiegevoelige informatie van Veolia doorspeelde aan haar dochteronderneming Abellio, die ook aan de aanbesteding meedeed.

Aanvankelijk werd het ov in Limburg ook gegund aan Abellio. Maar de provincie kwam daarop terug toen bleek dat Abellio het spel niet eerlijk had gespeeld. Dinsdag werd de gunning uiteindelijk toegewezen aan Arriva, een andere concurrent van NS.