Nieuws Actueel

Onze homepage is vandaag voor de bakkers

Zaterdag deden verschillende bakkerijwinkels de lichten uit en werden kaarsen aan gestoken. Dit als protest tegen de aangekondigde energie-compensatieregeling die ontoereikend is. Vandaag staat de homepage van onze website geheel in het teken van de bakkers.

Van onze redactie 21 oktober 2022

Laatste update: 23 oktober 2022 12:45

Energie bakker actie wijwillenbakken

Het was zaterdag donker in veel bakkerijen voor de landelijke actie #wijwillenbakken.Foto: Shutterstock.

De Ondernemer Vandaag: dagelijkse nieuwsbrief over ook de energiecrisis

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Lees ook: Bakkers doven massaal het licht als protest tegen 'ontoereikende compensatieregeling'

Er voltrekt zich een regelrechte ramp in de bakkerswereld. Ook dit weekend hebben tientallen bakkerijen hun deuren moeten sluiten vanwege - vooral - de energierekening. Het zijn van oorsprong veelal gezonde bedrijven voor wie de overheidsregeling (TEK) door politiek getreuzel te laat komt, het zijn ook bedrijven die nota bene hebben geïnvesteerd in duurzaamheid en (daarom) niet de minimaal 12,5 procent van de omzet halen voor de TEK-regeling.

Alle aandacht voor die bakkers vandaag, op onze homepage. Maar figuurlijk ook voor de slagers. En de groentewinkels. En de glastuinders. En de stomerijen. En de snackbars. En... en... dus voor álle ondernemers waar politiek Den Haag in deze energiecrisis te lang en niet goed over heeft nagedacht. Die ondernemersverhalen lees je via deze link.

ONL-voorman Hans Biesheuvel pleitte eerder al op onze website voor het verstrekken van voorschotten aan mkb-ondernemers die veel gas en elektriciteit verbruiken.

Prof. Lex van Teeffelen stelde als reactie op de TEK-regeling en timing:'Nu wreekt zich de totale incompetentie en gebrek aan kennis van de financieel-economische wereld van de huidige ministers in de sociaal-economische driehoek'.

Het is niet alleen 'wijzen naar Den Haag'. Het is een roep om consistenter beleid, om bijvoorbeeld gedegen in te zetten op verduurzaming, om mkb-ondernemers daar beter in te supporten en beperkingen op te heffen waar ze in de praktijk tegenaan lopen.

De homepage van De Ondernemer is vandaag voor de bakkers. Vanavond versturen wij een extra nieuwsbrief, die ditmaal niet alleen naar onze circa 100.000 abonnees gaat, maar ook naar alle mailboxen in de Tweede Kamer.

Robert van den Ham
Hoofdredacteur De Ondernemer

Lees ook: Bakker Martin sluit vier van zijn Aelbers-winkels op één dag

Bakker Ruud: stroom tien keer zo duur, gas twaalf keer

Het hangt als een donkere wolk aan de horizon. 1 januari, de dag dat het energiecontract van bakker Ruud van de Ven afloopt. ,,Nu is het nog te doen. We hebben nog wat vet op de botjes. Maar ik maak me nu al wel zorgen voor het nieuwe jaar,” vertelt hij in dit artikel. De energierekening van Van de Ven - die meerdere bakkerswinkels heeft, waaronder in Gemert en Beek en Donk - zal exploderen. ,,Zoals het er nu naar uitziet wordt voor ons de stroom tien keer zo duur en gas twaalf keer.”

Nog een voorbeeld. Bakker Remy. Hij heeft een goedlopende broodjeszaak in hartje Eibergen. Maar de exploderende energieprijzen dreigen het levenswerk van de Haaksbergse ondernemer te vernietigen. „Hier kun je niet tegen ondernemen. Als dit zo door gaat, ben ik volgend jaar failliet.” Tot 1 januari betaalt de ondernemer 18.000 euro per jaar aan energiekosten. Maar als het vaste contract eindigt, wordt dat op basis van de huidige tarieven in 2023 een bedrag van 80.000 euro. Een stijging van maar liefst 62.000 euro op jaarbasis. „Ze kwamen al bij me om een nieuw energiecontract te tekenen. Ik heb geweigerd. Ik teken toch niet voor mijn eigen faillissement?”, zegt hij in dit artikel.

Remy Ooink van Bakker Bart is de wanhoop nabij: door de exploderende energieprijzen vreest hij het einde van zijn bedrijf. Foto: Tubantia/Frans Nikkels Fotografie.

Ook Miriam Staffhorst van Urban Bakery (tevens minister van Energie in het Ondernemerskabinet) sluit zich aan bij dit landelijke initiatief. Waar de banketbakker vorige maand nog vertelde de crisis te zullen overleven, hangt de vlag er inmiddels anders bij. ,,Januari wordt een spannende maand. Dan komen de energiemaatschappijen met hun nieuwe tarieven naar buiten. Ik houd mijn hart vast, want ik hoor geluiden dat de prijzen mogelijk vertienvoudigd worden. Dat betekent dat ik 8.000 euro ga betalen. Niet te doen natuurlijk,” vertelt zijn in dit artikel.

Familiebedrijf na 112 jaar failliet

En zo zijn er inmiddels tal van voorbeelden, ook van faillissementen. De Ridderkerkse bakkerij Van der Waal bijvoorbeeld, heeft faillissement aangevraagd. Het familiebedrijf bestaat al 112 jaar en heeft zes vestigingen in Ridderkerk en omgeving. De hoge grondstofprijzen en energiekosten hebben het bedrijf de das omgedaan. De bakkerij meldt in dit artikel dat ‘naast de harde zakelijke kant’ momenteel vooral ‘verdriet en zorgen om onze klanten, leveranciers maar bovenal ons team van medewerkers’ overheerst.

Lees ook: Ambachtelijke bakker Ronny uit Elspeet over energierekening: ‘Hier is niet tegenop te werken’

Ook verbazing over timing kabinet Rutte

Professor Lex van Teeffelen heeft eerder op deze website al met verbazing gereageerd op de timing van het kabinetsplan Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor het mkb, dat per 1 april 2023 in zou moeten gaan.

,,Vrijwel alle bedrijven die de steun nodig hebben, bestaan dan niet meer', vertelde professor Lex van Teeffelen (Entrepreneurial Finance and Firm Acquisition) eerder al. Kort na de bekendmaking van de TEK-regeling stelde Van Teeffelen: 'Waarom niet hetzelfde tijdpad als voor particulieren? Het gaat hier om circa 1,2 miljoen ondernemers en bijna 1,6 miljoen arbeidsplaatsen. Nu wreekt zich de totale incompetentie en gebrek aan kennis van de financieel-economische wereld van de huidige ministers in de sociaal-economische driehoek. Ik verwacht sterk oplopende werkloosheidcijfers vanaf Q1 2023. Toch nog ergens groei'.

Ondernemers, politiek en energie

Via deze link kom je op onze verzamelpaginamet alle recente artikelen en expertblogs over ondernemers, politiek en de energierekening.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws