Nieuws Actueel

Acties bij veerdiensten

Bram de Vrind 11 mei 2015

000veerboot schiermonnikoog vast ANP 14380002

De bonden FNV en CNV gaan deze week actievoeren bij de veerdiensten van vervoerder Wagenborg, die op Ameland en Schiermonnikoog vaart. Het publiek moet rekening houden met werkonderbrekingen en uitval van veerdiensten, zegt Minke Jansma van FNV Streekvervoer maandag.

Ook vakantiegangers die op Hemelvaartsdag naar deze eilanden willen voor een lang weekeinde moeten rekening houden met werkonderbrekingen, vertragingen en het uitvallen van veerdiensten. Jansma wilde niet zeggen wat de acties precies inhouden, maar ,,de mensen moeten er rekening mee houden dat ze de boot kunnen missen''.

De bonden hopen op begrip van de toeristen en eilanders. ,,Actie voeren is altijd het uiterste middel, echter laat Wagenborg ons op dit moment geen andere keus’’, zegt CNV-onderhandelaar Bernard Zijlstra.

Maandag liep een ultimatum af dat CNV en FNV hadden gesteld aan Wagenborg.

De bonden eisen onder meer een ,,fatsoenlijke loonsverhoging''. Ook zijn ze tegen verslechterde werkomstandigheden en toenemende werkdruk.

De cao-onderhandelingen voor de circa 80 werknemers liepen vast, nadat Wagenborg zonder overleg had gesneden in de arbeidsvoorwaarden door flink te korten op de toeslagen voor de drukke weekenddiensten. Ook wordt in de dienstregeling volgens de bonden onvoldoende rekening gehouden met rust- en arbeidstijden en de invloed van eb en vloed op de veerdienst. ,,Nu ook de looneis van 1000 euro bruto per jaar door Wagenborg is afgewezen, is de maat vol voor het personeel'' ,stellen de bonden.