Nieuws Actueel

Actieve wintervakantie minder in trek

Van onze redactie 22 november 2014

Volgens Romani heeft de trend alles te maken met de investeringen die afgelopen jaren in de Alpen zijn gedaan. Er is veel geld gestoken in snellere liften, meer capaciteit en de aanleg van wifi. ,,Mensen staan nu minder lang in de rij om boven te komen. Daardoor houden ze onbewust meer tijd over'', zegt Romani. Die tijd wordt volgens hem omgezet in onder meer uitgebreider lunchen.

,,Als je ziet wat je tegenwoordig allemaal kunt eten op een berg, dat grenst aan het sterrenniveau.’’ In de wintersportgebieden zijn ondernemers steeds meer toegerust op die nieuwe wensen van vakantiegangers om voor andere zaken dan het sportieve de tijd te nemen. Vanuit de stoeltjeslift hebben skiërs tegenwoordig wifi om direct hun foto’s van het skigebied op sociale media te kunnen posten. ,,Dat is natuurlijk de snelste en beste manier om je gebied te verkopen.’’

De luxe in de sneeuw neemt soms extreme vormen aan. In het Zwitserse Laax bestaan stoeltjesliften die tijdens de rit naar het mooiste uitzicht draaien. Romani: ,,Ook de zon straalt dan beter op je gezicht.’’ Hij verwacht dat komend seizoen het aantal wintersporters gelijk blijft aan het aantal van vorig jaar: 870.000. Het aantal Nederlandse wintersporters daalde de afgelopen vijf jaar licht.