Nieuws Actueel

Adempauze op beurzen Europa

Van onze redactie 19 november 2014

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent hoger op 417,79 punten. De MidKap dikte 0,2 procent aan tot 617,40 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,2 procent. Londen bleef achter met een min van 0,2 procent.

Beleggers hopen in de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve aanwijzingen te vinden voor het moment waarop de Fed gaat beginnen met het verhogen van de rente. De algemene verwachting is dat de Amerikaanse centrale bank medio volgend jaar de rente zal gaan verhogen.

ASML

De sterkste stijger in de AEX was SBM Offshore met een plus van 2 procent. Investeringsmaatschappij HAL liet in een handelsbericht weten het belang in de maritiem dienstverlener aan de olie- en gasindustrie te hebben uitgebreid. HAL (min 0,2 procent) stelde ook dat de beursgang van GrandVision, het moederbedrijf van optiekketen Pearle, niet meer dit jaar plaatsvindt.

Chipmachinefabrikant ASML profiteerde van een adviesverhoging en won 1,6 procent. Verffabrikant AkzoNobel daalde 0,7 procent na ontdekking van een miljoenenfraude bij een dochteronderneming in Chicago.

TomTom

In de MidKap was TomTom koploper met een winst van 6,5 procent. Het navigatiebedrijf gaat locatiesoftware leveren voor een 'slimme' armband van techgigant Intel en modebedrijf Opening Ceremony.

Areva ging in Parijs bijna 16 procent onderuit en kende daarmee de scherpste koersdaling sinds 1999. De Franse wereldleider op het gebied van kernenergie liet zijn financiële doelstellingen los.

Royal Mail

In Londen leverde post- en pakketbedrijf Royal Mail 8,4 procent in na een daling van de winst in de eerste helft van het gebroken boekjaar.

De euro was 1,2546 dollar waard, tegen 1,2538 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent naar 75,17 dollar. Brentolie klom 1,1 procent in prijs tot 79,30 dollar per vat.