Nieuws Actueel

Adempauze op beurzen

Van onze redactie 3 november 2014

,,We maken even een pas op de plaats. Het sentiment blijft echter positief en het is goed mogelijk dat we uiteindelijk toch hoger sluiten. De industrie in de eurozone blijft uitbreiden, maar de cijfers zijn broos en geven geen reden tot veel enthousiasme. In China is nog altijd beduidend meer groei, maar lijkt de economie toch wat af te koelen“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent lager op 410,15 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 599,81 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stonden tot 0,5 procent in de min.

PostNL

Op macro-economisch vlak bleek dat de Chinese dienstensector in oktober in het traagste tempo in 9 maanden is gegroeid, terwijl de activiteit in de industrie onverwacht afnam. De industriële bedrijvigheid in de eurozone nam daarentegen vorige maand iets toe.

Postbezorger PostNL was de grootste daler in de MidKap met een min van 8 procent na tegenvallende kwartaalcijfers. Vastned schroefde zijn winstverwachting op en dikte ruim 1 procent aan.

Ryanair

Op de lokale markt daalde Altice meer dan 2 procent. Het in Amsterdam genoteerde Franse kabelconcern wil de Portugese onderdelen van telecombedrijf Portugal Telecom (plus 5,3 procent) overnemen van de Braziliaanse eigenaar Oi voor iets meer dan 7 miljard euro. Tie Kinetix ging 20 procent onderuit. Het aandeel verloor vorige week al een flink deel van zijn beurswaarde toen bleek dat het softwarebedrijf mogelijk tot 2 miljoen euro aan Europese subsidies moet terugbetalen.

In Dublin won Ryanair bijna 9 procent. De Ierse budgetluchtvaartmaatschappij is opnieuw positiever geworden over de winst die zij dit jaar verwacht te halen.

De euro was 1,2492 dollar waard, tegen 1,2532 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 80,61 dollar. Brentolie zakte 0,1 procent in prijs tot 85,77 dollar per vat.